{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jahjaga: Generalno, izbori na Kosovu održani su u mirnoj atmosferi

A
3.11.2013. u 22:23
0
30
Jahjaga: Generalno, izbori na Kosovu održani su u mirnoj atmosferi
0
Jahjaga: Generalno, izbori na Kosovu održani su u mirnoj atmosferi
Atifete Jahjaga
Predsjednica Republike Kosovo, Atifete Jahjaga ocijenila je da su opštinski izbori od 3. novembra, uopšteno gledano, održani u mirnoj atmosferi i uz zadovoljavajuće učešće građana u većem dijelu zemlje, javlja dopisnik Anadolu Agency.
Predsjednica Jahjaga je čestitala građanima Kosova na njihovom učešću na lokalnim izborima koji su održani na demokratski, odgovoran i slobodan način, navodi se u pisanoj izjavi kosovske predsjednice.

Istovremeno, Jahjaga je izrazila duboko razočaranje i snažno osuđuje zastrašivanje i ometanje građana srpske nacionalnosti, koji žive na sjeveru Kosova, da učestvuju na opštinskim izborima i tako na slobodan način izraze njihovu građansku volju.

"Zaustavljanje, zastrašivanje, ucjenjivanje građana, kao i nasilje izvršeno na nekoliko biračkih mjesta od strane određenih grupa na sjeveru zemlje je u suprotnosti sa demokratskim principima u društvu. Time se ometaju procesi izgradnje jedne sveobuhvatne i tolerantne države i ometa se put evropskih integracija zemlje", navela je ona.

"Incidenti i neregularnosti koje su se dogodile u nekim dijelovima Kosova, kao napor da se potcijeni slobodan glas građana, istražuju se i procesiraju od strane mehanizama za održavanje procesa, što svjedoči o zajedničkom djelovanju institucija Kosova kako bi se osigurala primjena ustavnosti i zakonitosti na cijeloj teritoriji zemlje tokom cijelog procesa izbora."

Predsjednica je ocijenila da je ispoljeno nasilje prema lokalnom i međunarodnom osoblju na nekim biračkim centrima na sjeveru Kosova, kao i upotreba suzavca u tim centrima neprihvatljivo i ne može se tolerisati. "Takvi akti za posljedicu će imati brzo djelovanje mehanizama sigurnosti sa ciljem uspostave reda i mira i primjene zakona koji je u velikoj mjeri potreban i neophodan za ovaj dio države", naglasila je Jahjaga. 

Predsjednica Jahjaga visoko cijeni posvećenost i angažovanje partija i drugih političkih subjekata, kao i svih kandidata koji su učestvovali na opštinskim izborima i na poštovanju demokratskog principa u procesu izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: