Hrvatska
0

Izborna šutnja uoči predsjedničkih izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od ponoći je u Hrvatskoj počela izborna šutnja uoči petih po redu izbora za predsjednika Republike za vrijeme koje je zabranjena svaka promocija kandidata, kao i objavljivanje procjena rezultata predsjedničkih izbora.

Izborna šutnja traje i tokom 27. decembra, na dan izbora.

Na izborima građani mogu birati između 12 kandidata koji su zadovoljili uvjete za izbor, o čemu je 18. novembra izvjestilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je zaduženo za praćenje izbora za predsjednika Republike. Na izborima je pet stranačkih, te sedam nezavisnih kandidata: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

U nedjelju, 27. decembra, tako će 4.495.006 birača moći glasati na ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu i odlučivati tko će od 12 kandidata biti na čelu Hrvatske u idućih pet godina.

Prema podacima DIP-a, njih 4.088.798 na popisu je u Hrvatskoj, a 406.208 ima prebivalište u inozemstvu.

Za glasanje u inostranstvu bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u ukupno 55 zemalja, a najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Tri biračka mjesta otvorena su i za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Novina petih po redu predsjedničkih izbora je da će na njima prvi put slijepe i slabovidne osobe moći glasati samostalno, bez ičije pomoći, budući da su za njih štampani glasački listići na Braillevom pismu. Na taj će način potpuna tajnost glasanja biti omogućena i za 6000 slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas).

Ako njedan od njih 12 to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, 10. januara, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova. Predsjednik postaje kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasali. Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.

Nedjeljni izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).