Predsjednički izbori
0

Od ponoći u Hrvatskoj izborna šutnja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Od ponoći je u Hrvatskoj počela izborna šutnja uoči drugog kruga petih izbora za predsjednika Republike Hrvatske, za vrijeme koje je zabranjena svaka promidžba kandidata, kao i objavljivanje procjena rezultata predsjedničkih izbora.

Izborna šutnja traje i na dan izbora, 10. januara, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) je još u prvome krugu izbora izvijestilo da se nakon 19 sati, kada završava glasovanje, mogu objaviti rezultati izlaznih anketa (exit poll), ali i upozorilo radijske i televizijske nakladnike da je javnost potrebno jasno i pravodobno obavijestiti o metodologiji izrade tih anketa kako bi se u građana izbjegao dojam da je riječ o izbornim rezultatima.

Građani će u drugom krugu birati između nezavisnog kandidata Milana Bandića, te kandidata SDP-a Ive Josipovića koji su u prvome krugu među 12 kandidata osvojili najveći broj glasova.

U nedjelju, 10. januara, tako će nešto manje od 4,5 miliona birača moći glasati na 6.863 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu i odlučivati ko će od dvojice kandidata biti na čelu Hrvatske u idućih pet godina.

U Hrvatskoj je otvoreno 6.550 biračkih mjesta, a za glasanje u inostranstvu, kao i prvom krugu, bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u 55 zemalja, najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi), a među njima su, otvorena tri biračka mjesta za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas).

Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbori se još jednom ponavljaju.

Nedjeljni izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Građani su do sada po dva puta birali Franju Tuđmana (1992. i 1997.) te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).