Glasanje počelo jutros
0

Danas drugi krug izbora za predsjednika Hrvatske

Sarajevo-x.com
Foto; Jutarnji list
Foto; Jutarnji list
Nakon prvog kruga izbora za novog predsjednika Republike Hrvatske, održanog 27.decembra prošle godine, univerzitetski profesor Ivo Josipović, kao kandidat SDP-a, odnio je ubjedljivu pobjedu sa 32,44 posto osvojenih glasova. No, zbog slabog odziva birača nije uspio dobiti više od 50 posto glasova, zbog čega se prema hrvatskom zakonu, mora održati drugi krug izbora.

Josipovićev glavni protukandidat je aktuelni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao neovisni kandidat, koji je zbog masovne izborne apstinencije osvojio svega 14, 84 posto glasova.

Već sada je izvjesno da će nezainteresiranost hrvatskog biračkog tijela kako u Hrvatskoj tako i dijaspori, biti najveći problem obojici kandidata koji su se uspjeli izboriti za drugi krug.

Naime, u samoj Hrvatskoj svega 44, 07 posto birača je obavilo glasanje, a najmanji procenat zabilježen je u Vukovaru od svega 24,49 posto.

U Bosni i Hercegovini gdje živi 280.000 Hrvata sa pravom glasa, njih svega 19 posto je i glasalo, uprkos velikom trudu i računanju predsjedničkih kandidata na glasove iz susjedne zemlje.

U prvom krugu izbora učestvovalo je ukupno 12 kandidata, a treći po broju osvojenih glasova je završio kandidat HDZ-a Andrija Hebrang.

Aktuelni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić javnosti je obećao da će tek u drugom krugu jasno reći kojeg od dvojice kandidata otvoreno podržava.

Pobjednik će naslijediti Mesića u novom petogodišnjem mandatu kao treći šef neovisne hrvatske države, a zakletvu bi trebao položiti 18.januara.

Tokom današnjeg dana će nešto manje od 4,5 miliona birača moći glasati na 6.863 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu i odlučivati ko će od dvojice kandidata biti na čelu Hrvatske.

U Hrvatskoj je otvoreno 6.550 biračkih mjesta, a za glasanje u inostranstvu, kao i prvom krugu, bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u 55 zemalja, najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi), a među njima su, otvorena tri biračka mjesta za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Glasanje traje od 07 do 19 sati, a izborna šutnja do ponoći.