Regija
2

Izbori u Hrvatskoj: Kerum u svom stilu, vrijeđao novinara i psovao mater agencijama

Anadolija
Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 21 sat, aktuelni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uvjerljivo vodi na izborima u glavnom gradu Hrvatske rezultatom 46,12 posto.

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Rajko Ostojić ima 24,57 posto, a Vladimir Ferdelji (nezavisni) 17,09 posto. Odluka o zagrebačkom gradonačelniku bit će, po svemu sudeći, dnesena u drugom krugu.

''Mi smo pobijedili. To znači odgovornost. Idemo raditi! Sutra je radni dan. Hvala svima. Hvala Zagrepčanima i Zagrepčankama. Ovo je početak jednog dobrog puta'', rekao je, uz ostalo, Bandić, otkrivajući da mu je majka teško bolesna, na samrti, i da putuje u Mostar, gdje se ona nalazi u bolnici.

Apelirao je na novinare da ga ne nazivaju kriminalcem jer ''nisam ni lipu ukrao''. Također, pozvao je sve institucije pravosuđa da ga procesiraju ako je kriv i da se ta priča jednom završi.

Rezultati za Zagrebačku skupštinu: SDP- HNS - HSU - ZS - Zeleni zajedno 27,45 posto, a lista Milana Bandića 24,15 posto, a HDZ 12,89 posto

U utrci za gradonačelnika Splita vodi Ivan Baldasar (SDP) sa 30,64 posto osvojenih glasova, Vjekoslav Ivanišević (HDZ) ima 20,31 posto, a aktuelni gradonačelnik Splita Željko Kerum 18,95 posto glasova. Iako je Kerum i sam proglasio poraz na izborima, sada je situacija nešto drugačija, te Kerum zbog male razlike među kandidatima ima šansi da ide u drugi krug izbora.

Uvrijeđen zbog načina prezentiranja izbornih anketa Kerum je uživo u programu Nove TV vrijeđao novinara Mislava Bagu, nazivajući ga konobarom ''što i je'', a agencije koje su plasirale rezultate anketa nazvao je ''klošarskim''. U Gradskom vijeću grada Splita, za sada, vodi koalicija SDP, HNS, HSU 25,27 posto.

"Koja g****. Mater im j**** guzatu, a ja sam im već čestitao. Ipsos puls je klošarska agencija, a Bago je varalica. Želim mu da bude konobar kao što jeste", vikao je Kerum.

Nadalje, u Osijeku vodi Krešimir Bubalo (HDSSB) sa 34,2 posto, slijede Ivan Vrkić (nezavisni) 21,5 posto i Dražen Vidović (HDZ) sa 11,25 posto glasova. Koalicija HDSSB - ZELENI HR osvojila je 31,06 posto glasova. Također, aktualni gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvojio je 48,8 posto. Hrvoje Burić ima 16,7, a Predrag Šustar 13,6 posto glasova. Za riječko Gradsko vijeće najviše glasova dobila je koalicija SDP - HNS - HSU - IDS - ARS - SDA HRVATSKE 45,5 posto.

U drugi krug izbora u Durbovniku za gradonačelnika idu aktuelni gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS-HSS-SHUS) i Teo Andrić (HDZ-HSP AS-HSLS). Vlahušić ima 34 posto potpore birača, Andrić 23 posto. Što s tiče izbora za Gradsko vijeće na ova tri birališta najbolje stoji lista HNS-HSS-SHUS s 21 posto potpore, dok je drugi HDZ s 19 posto.