Kulminacija procesa
86

Izbori u Crnoj Gori: Đukanovićeva vlast protiv političkog pravoslavlja, Amfilohija i Vučića

R. D.
Kulminacija političkih i inih drugih procesa u Crnoj Gori svoj vrhunac imat će u nedjelju kad su u ovoj zemlji zakazani opći izbori. Svi isčekuju rezultat nadmetanje proevropske vlasti vječnog Mila Đukanovića i opozicije s podrškom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ovo su sve samo ne normalni izbori, a oni su samo kulminacija zbivanja od kraja decembra prošle godine kada je kad je crnogorska skupština usvojila tzv. Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kaže za Klix.ba književnik i politički analitičar Andrej Nikolaidis. On kaže kako je za to okidač bio za reprizu događanja naroda, svojevrsni revival velikosrpskog nacinalizma U Crnoj Gori.

"On je ovaj put upakovan u formu političkog pravoslavlja, koji je po mnogo čemu sličan političkom islamu. Da je u bilo kojoj evropskoj državi desilo ono što se zbiva u Crnoj Gori, da se jedna vjerska zajednica upliće u politički život i predvodi opoziciju, a da je ta vjerska zajednica islamska tu bi se načitali svega i svačega. Kad to isto radi formalno hrišćanska crkva odnosno Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, onda imamo ćutnju Evrope", kaže Nikolaidis.

Tu imamo dvostruke standarde, dodaje on, te kaže kako je zbog toga posebno zabrinut.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Bez ikakve dvojbe lider opozicije je Amfilofije Radović, on direktno koordinira sve aktivnosti. On je izvršitelj na terenu, a pravi mastermind je Aleksandar Vučić iz Beograda, a izbori treba da budu samo završetak onoga što nije završeno na ulici za vrijeme protestnih litija, a to je smjena režima Mila Đukanovića (Demokratska partija socijaliosta - DPS)", kaže on.

Nikolaidis smatra da opozicija (dvije koalicije oko Demokratskog fronta i Demokrata) zajedno sa svojim "trojanskim konjima" - Građanski pokret URA, ne može prebaciti 45 posto podrške, što bi bilo ponavljanje rezultata iz referenduma za nezavisnost.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Moguća su i iznenađenja, da to političko pravoslavlje mobilište tzv. pravoslavnu većinu i da oni dobiju više nego što im daju ankete i predviđanja. Ipak, mislim da oni gube izbore te da je ključno pitanje šta će Aleksandar Vučić i Amfilohije uraditi u nedjelju uvečer, da li će se ići na smirivanje situacije ili oni neće priznati rezultate izbore‚ ponovo će izvesti pristalice na ulice i ići u dodtno destabiliziranje zemlje", zaključio je on.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 30. augusta, ima 540.026 građana. To će biti 11. izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obove nezavisnosti 2006. godine. Za glasove će se boriti šest koalicija i pet partija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Osim parlamentarnih, u Crnoj Gori će 30. augusta biti održani i lokalni izbori u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.