Regija
0

Izaslanstvo EU: Srbiji hitna pomoć EU od 390 hiljada eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Europska unija daje 390 000 eura hitne bespovratne pomoći za ublažavanje migracijskih pritisaka u Srbiji, najavilo je danas Izaslanstvo Europske unije u Srbiji.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU u Srbiji Oscar Benedict tokom jučerašnje posjeta Prihvatnom centar za migrante u Preševu najavio tu donaciju EU "kao kratkoročnu pomoć Srbiji u Nadilaženju povećanih migracijskih tokova".

Benedict je rekao i da situacija s migrantima nije samo problem Srbije, i da je to "europski i globalni problem koji moramo zajednički rješavati", navodi se u priopćenju za javnost Izaslanstvo EU u Srbiji, prenio je Tanjug.

Od ukupnog financijskog paketa od 390 000 eura, Odjeljenje Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) daje 150 000 eura humanitarne pomoći za ublažavanje migracijskih pritisaka u Srbiji.

Ova podrška pružit će se preko Fonda hitne pomoći Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) kako bi se u naredna tri mjeseca pomoglo Crvenom križu Srbije u pružanju neophodne pomoći migrantima i tražiteljima azila, kao i djeci.

Pomoć će biti upućena centrima za prihvat migranata širom Srbije, uključujući centar u Preševu, a namijenjena je najugroženijim izbjeglicama, uključujući obitelji s djecom.

Podrška će, također, biti usmjerena na migrante i tražitelje azila koji se privremeno nalaze u javnim parkovima i napuštenim objektima, navodi se u priopćenju.

Pored toga, Izaslanstvo EU u Srbiji daje 240 000 eura iz pretpristupnih fondova (IPA fondovi) za dodatne potrebe.

Ovim će se pomoći da se ispune dodatne potrebe kao što su odlaganje otpada, snabdijevanje vodom, higijena i drugo, dodaje se u saopćenju Izaslanstva EU u Srbiji.

Pored ove neposredne donacije, EU će nastaviti pružati podršku reformiranju sistema azila u Srbiji na srednjoročnom i dugoročnom planu, najavljeno je u priopćenju.

Za Srbiju je EU već izdvojila oko 8,2 miliona eura iz pretpristupnih fondova za projekte koji su se već počeli realizirati ili će početi s realizacijom u narednih godinu dana.

To se, kako je precizirano, odnosni na 3,2 miliona eura koji će se iskoristiti za proširenje postojećih smještajnih kapaciteta za migrante u Srbiji.

Izdvojeno je četiri milijuna eura za daljnji razvoj sistema za nadzor granica u Srbiji, a u pripremi je trenutno i regionalni program, vrijedan osam milijuna eura, koji će se baviti upravljanjem migracijama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.