Sistem lobiranja
10

Ivica Dačić: Treba nam pola miliona dolara za sastanak s Trumpom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pola miliona dolara otvorilo bi vrata Bijele kuće i priliku da se, susretom oči u oči s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, Srbija izbori za svoje interese kada je riječ o Kosovu i Metohiji, kazao je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić.

"Nama će sutra drugi biti kriv jer je neko došao do Trumpa prije nas. U Americi se zna kako to funkcioniše. To je sistem lobiranja koji je zakonit, legalan, postoje ugovori, oni su javni, objavljuju se na sajtu ministarstva i moramo se time baviti", rekao je Dačić, prenosi Blic.rs.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može da izmjeni State Deparment i Kongres jer, smatra Dačić, to su već sklopljene svjesti o svemu što se dešavalo u prošlosti.

"Ali možemo da pokušamo da radimo na uspostavljanju boljih veza sa administracijom. Tu mislim na Trumpa, njegov tim, Pencea, Pompea. Radit ćemo na tome, insistirat ću na tome. To je od 50.000 do 150.000 dolara mjesečno. Nisu to basnoslovne sume koje Srbije na može da obezbijedi. Ali jako je bitno kome se daje", kazao je Dačić.

Na pitanje šta time Srbija dobija, Dačić navodi da se stvara pozitivna klima da oni saslušaju i uvaže mišljenje o načinu razrješenja vezano sa Kosovo.

"Nije to stvar da mi nekog platimo da bi on bio na našoj strani. Riječ je o tome da neko bude spreman da razgovara. Do sada to nismo imali, kad god se pokrene pitanje Kosova, nisu htjeli da pričaju o tome. Prvi put smo sa Trumpovom administracijom uspjeli da kažemo svoje mišljenje", rekao je šef srbijanske diplomatije.