Bez odgovora
22

Italija traži od Crne Gore i Srbije da prihvate dio migranata s broda Diciotti

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zahtjev Italije da Podgorica primi dio migranata s broda Diciotti, usidrenog u talijanskoj luci Cataniji na Siciliji, crnogorska vlada još nije razmatrala, no možda će to učiniti već danas na redovnoj sjednici, pišu u četvrtak podgorički mediji.

“Ambasada Italije u Podgorici kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata s broda Diciotti. Crnogorske vlasti još se nisu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri”, kazao je voditelj vladina Ureda za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Talijanska vlast tražila je od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u Cataniji pošto su ih talijanske vlasti tri dana držale na brodu kojim su uplovili u tu državu.

Talijanski mediji pišu da je Matteo Salvini, zamjenik talijanskog premijera i čelnik desničarske stranke Liga zahvalio Albaniji na tomu što je izrazila spremnost preuzeti 20 od blizu 140 migranata koji su danima bili zatočeni na brodu Diciotti, ali i da je službeni Rim kontaktirao Crnu Goru te Srbiju tražeći da i one preuzmu dio migranata.

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. augusta i pristao je u Cataniji, no talijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge evropske zemlje ne pristanu primiti ih.

Konačno su migranti iskrcani u noći na nedjelju pošto je najveći dio njih pristala primiti Katolička crkva, a Albanija, koja nije članica EU-a te Irska objavile su da će primiti po dvadesetak migranata s tog broda, prenosi Hina.

U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine hiljada migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno brine o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.