Regija
85

Istraživanje u Srbiji: Ko je mladima važniji - Šešelj, Karleuša ili Tesla?

Klix.ba
Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za fondaciju Exit, pokazalo je neočekivane rezultate.

"Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, reality zvijezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje je da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umjetnici i sportisti", navodi se su saopštenju Exita.

Glavni problemi mladih su, prema njihovim riječima, nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dvije trećine njih ima "loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji", prenosi Blic.

Najveći domaći uzor i za studente i srednjoškolce je Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inozemstva Vladimir Putin.

Po broju glasova, osim na Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koju.

Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.

"Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore i upravo zato je Exit Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje koje se večeras dodjeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umjetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo uputiti jasnu poruku i mladima, ali i cijelom društvu, da se moramo ujediniti u vezi s ovom temom i nadjačati poguban utjecaj raznih reality programa i sličnih negativnih društvenih utjecaja", naveo je direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mlade osobe, od toga 980 studenata i 951 učenik i to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.