Stanislav Zavadlav
9

Ispovijest brata splitskog ubice: Napali su me, ali to neće ništa promijeniti

E. Sk.
Stanislav Zavadlav, brat trostrukog ubice Filipa Zavadlava, fizički je napadnut danas u Splitu.

Stanislav je za Index.hr odlučio progovoriti jer, kako kaže, želi demantirati dezinformacije koje su se pojavile o njegovoj porodici.

"Mene su napali misleći da se osvećuju. Lako za to što su mene napali, nego što su izgubljena tri života. Mene su napali misleći da se osvećuju i misleći da to može išta promijeniti. A to ne može ništa promijeniti. Ja im nisam ni stigao reći. Oni mene smatraju krivim za sve jer novine pišu kako je on branio brata", počeo je svoju ispovijest Zavadlov.

Kazao je da nisu tačni navodi da je njegov brat imao problema s Marinom Bobanom i Juricom Torlakom te da su oni iznuđivali novac od njega i da je postojao sukob među njima, ali da on sam nije znao sve detalje.

"Iznosili su, imam čak u SMS porukama prijetnje i za mene i za moju porodicu. I kada su spominjali mog sina, ja sam razgovarao sa svojim bratom, ali nisam znao da je on tako nešto", kazao je Stanislav.

Nastavljao je priču, tvrdeći da njegov brat Filip posljednjih dvadeset dana nije bio psihički stabilan.

"Nije spavao, nešto ga je tištilo", potreseno je pričao Stanislav, koji je tokom cijelog razgovora ponavljao da mu je žao te da je znao da bi spriječio brata.

Ispričao je kako, prema onome što zna, njegov brat nije namjeravao ubiti Ožić Paića.

"Rekao mi je da je pucao u Paića i da nije znao je li povrijeđen ili je mrtav. Onda smo poslije na televiziji čuli da je umro. Njemu je neizmjerno bilo žao što je pucao u Paića jer ga je zamijenio. A ova dvojica su mu, koliko sam razumio, bili meta. Da sam to znao, ja bih to spriječio. I meni je žao porodice i svakoga od stradalih. I to su tri mlada života. I ne mogu opisati koliko je meni žao", ponavljao je Stanislav.

Na pitanje zbog čega se njegov brat nije obratio policiji kazao je da je to zbog toga jer je mislio kako to ne bi promijenilo ništa.

"Mi smo do sada imali nekih iskustava s policijom gdje je sve ispalo totalno izvrnuto. Naprimjer, kada je moj otac mene napao, on je zvao policiju, a ja sam dobio prijavu. Ne želim vrijeđati, svaka čast svakom ko radi svoj posao i državnim službenicima, ali mislim da je to razlog zašto on nije prijavio policiji", rekao je Zavadlav.

Na pitanje kako komentira grupu Podrška Filipu, odgovorio je...

"Ne želim nikoga prozvati ni ponižavati, ali mislim da ljudi nemaju povjerenja i misle da je momak došao i uzeo pravdu u svoje ruke. Ali niko nema to pravo. Pogotovo oduzeti život", kazao je Zavdlav.

Rekao je i da se s bratom vidio u policiji.

"Želim se s njim čuti i vidjeti. Želim mu pismo poslati. On mi je spominjao u policiji da je imao suicidalne misli. Želim mu reći da to ne napravi nikad. Jer to bi meni i svima ostavilo traga. Želio bih ga čuti", rekao je.

Također, istaknuo je da u budućnosti želi da prestane uzimati heroin.

"Želim prestati uzimati heroin. Završio sam Pomorsku školu. Svom djetetu želim kad se popravim da budem otac kakav spada. Želim mu osigurati sve da ne proživi ni jedan posto od onoga što sam ja proživio. I kad to budem u mogućnosti, bit ću zadovoljan", kazao je Stanislav.