Regija
9

Hrvatski USKOK zatražio pritvor za Zdravka i Zorana Mamića

Klix.ba
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Hrvatski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) danas je zatražio određenje pritvora Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću.

Pritvaranje braće Mamić USKOK traži traži zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok se za Damira Vrbanovića pritvor traži zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke, piše 24sata.hr.

Hrvatski organi ih sumnjiče za zloupotrebu položaja, poticanje na zloupotrebu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza. Riječ je o nizu pozajmica i vraćanja istih, tokom kojih je trener Dinama Zoran Mamić sebi i svojoj porodici pribavio imovinsku korist od najmanje 6,8 miliona eura, a predsjednik Dinama Zdravko Mamić oko pet miliona.

Kako pišu hrvatski mediji, fudbalski klub Dinamo oštećen je za gotovo 15,5 miliona eura.

Zdravko i Zoran Mamić trenutno se nalaze u slovenskim Moravskim Toplicama. Zdravko Mamić je kazao kako su pripreme Dinama u Sloveniji "prioritet". Ostaje nejasno da li će hrvatske vlasti zatražiti podizanje evropske potjernice ili će sačekati nedjelju kada bi se Mamići trebali vratiti u Zagreb.