Izbjegnuti izbori
4

Hrvatski sabor potvrdio sedam novih ministara, u vlast ušao HNS

SRNA
Hrvatski Sabor potvrdio je danas sedam novih ministara u vladi Andreja Plenkovića, dva mjeseca nakon razlaza koalicije HDZ-a sa Mostom.

Ulaskom do sada opozicionog HNS-a u koaliciju sa HDZ-om, izbjegnuti su prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj.

Svi ministri izglasani su sa 78 glasova, a podržalo ih je i osmoro poslanika nacionalnih manjina, među kojima troje srpskih, kao i nekoliko poslanika manjih stranaka i nezavisnih.

Sabor ima 151 poslanika, a za izbor ministara bila je potrebna natpolovična većina svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Novi ministri iz HNS-a su Predrag Štromar, koji je postao potpredsjednik Vlade i ministar građevine, te Blaženka Divjak, koja je novi ministar nauke i obrazovanja.

Osim njih, Davor Božinović je novi ministar unutrašnjih poslova, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoline i energetike, Marko Pavić ministar rada i penzionog sistema, te Lovro Kuščević ministar uprave.

Izglasavanju novih ministara prethodila je burna rasprava u Saboru gdje su poslanici opozicije - SDP-a i Mosta oštro kritikovali HNS zbog ulaska u koaliciju sa HDZ-om nazvavši tu saradnju "političkom trgovinom" i "izdajom birača".

Glavni odbor HNS-a podržao je preksinoć koaliciju sa HDZ-om, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Uoči glasanja o novim ministrima, Plenković je najavio da će novi potpredsjednik Hrvatskog sabora biti Furio Radin, predstavnik italijanske nacionalne manjine.

Ranije danas Štromar je najavio da će ulaskom HNS-a u vladu pitanje spomen ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" u Jasenovc biti završeno u naredne dve sedmice.