Regija
38

Hrvatska uputila oštar protest zbog Vojislava Šešelja

FENA
Šešelj sa zapaljenom zastavom (Foto: AFP)
Šešelj sa zapaljenom zastavom (Foto: AFP)
Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je oštar protest otpravnici poslova Srbijanske ambasade u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konsultacije u Zagreb, saopćeno je u srijedu iz MVEP-a u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u saopćenju ministarstva.

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadaću smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preduvjeta za uspjeh Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji", ističe se u saopćenju.

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srbijanskog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je u srijedu hrvatskog premijera Zorana Milanović da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji. Milanović je u utorak, komentirajući zahtjev za Šešeljevim povratkom u Haag, rekao da njegovo izručenje neće destabilizirati ni Hrvatsku ni regiju te da će njime Srbija pokazati je li prava demokratska država.