Regija
24

Hrvatska poručila Srbiji: Ne koristite svaku priliku za zaoštravanje odnosa

Piše: Er. M.
Foto: Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH
Foto: Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH
Hrvatska je odlučila da ne reaguje na protestnu notu Srbije u povodu odluke Gradskog vijeća Vukovara o promjeni Statuta grada. Susjedima su poručili da se ne miješaju u unutrašnju politiku Hrvatske.

Izmjenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama u tom gradu. Sa druge strane predviđeno je da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse.

Hrvatska je odlučila da neće reagovati na protestnu notu Srbije, a Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske saopćilo je da je to pitanje stvar unutrašnje politike u koju se Srbija ne bi trebala miješati.

"To je unutrašnje pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije. Inače, cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, kao što smo uvijek do sada i rješavali, kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocijenio je da će reakcija Evropske unije na donošenje novog Statuta biti važnija od reakcije hrvatske Vlade.

Međutim, srbijanskim medijima je u utorak iz Evropske komisije saopćeno da Evropska unija nije nadležna za ćirilicu u Vukovaru.

Naime, države članice Evropske unije zadržale su opće ovlasti pri donošenju odluka o manjinama.

Podsjećamo, srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se usvojenim izmjenama Statuta direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma, čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

"Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske", naveli su u saopćenju.