Regija
0

Hrvatski građani pobijedili banke u slučaju "Franak"

Anadolija
Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je donesena historijska presuda kojom je osam banaka proglašeno krivim po osnovi tužbe od strane udruge Franak koja predstavlja više od 75.000 potrošača u Hrvatskoj koji su podigli kredite u švicarskim francima.

Po presudi, banke svoje potrošače nisu informirale u cijelosti te su time povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, što se kosi sa Zakonom o zaštiti potrošača. U obrazloženju presude navodi se kako je kao posljedica toga nastala neravnoteža u ugovorenim pravima na štetu potrošača.

Sud je u još nepravomoćnoj presudi naložio bankama da kredite u švicarskim francima konvertiraju u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, da vrate fiksnu kamatnu stopu, a potrošači pojedinačno mogu tražiti povrat novca. No, nekima bi takva situacija još više mogla povisiti rate, ovisno o tečajnom stanju u vrijeme kada su sklapali ugovor o kreditiranju.

Ekonomisti ističu kako se ova presuda prije svega odnosi na povrijeđen zakon o odnosu prema potrošaču kojega banke nisu ispoštivale, dok je samo njihovo poslovanje provedeno potpuno zakonito. Kontrolor ovih banaka, Narodna banka RH, kažu stručnjaci u ekonomiji, mogla je uložiti prigovor bilo kad ukoliko bi samo poslovanje banaka bilo na neki način nepravilno.

Korisnicima kredita u švicarskim francima zadnjih su godina kamate rasle od 35 posto naviše, ujednačeno s promjenom tečaja švicarske valute, zbog nepovoljne valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Jedan od korisnika kredita u švicarcima, Mario Žužul, za agenciju Anadolija izjavio je da je oduševljen presudom. No, Žužul se pita hoće li se presuda održati na drugostepenom nivou. On je podigao stambeni kredit s fiksnom kamatom 2006, a u međuvremenu je tečaj švicarskom franku porastao sa početnih 4,6 na 6,2 kune. Mario je nedugo nakon prvog kredita, dok je tečaj još stagnirao, uzeo kredit za auto u švicarcima gdje mu se, osim tečaja, povećala i kamatna stopa, tako da je rata za automobil s 1.400 kuna narasla na 2.200 kuna mjesečno.

"Očekujem da mi se tečaj vrati na nivo kad sam preuzeo kredite, za oba kredita to bi mi smanjilo trenutne dvije rate za oko 2.000 kuna", rekao je Žužul.

Današnja presuda se u području kamatnih stopa tiče i potrošača koji vraćaju kredite u drugim valutama.

Presuda po tužbi udruge Franak, koju je na sudu zastupala udruga Potrošač, odnosi se na osam tuženih banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj: Zagrebačku i Privrednu banku, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-adria-bank, OTP banku, Splitsku banku (Societe generale) i Volksbank.

Današnja presuda je prvostepena, još uvijek nepravomoćna, a njeno stupanje na snagu ili izmjenu presude, potrošači i banke sačekat će do drugostepenog saziva suda.