Regija
0

Hrvatska: Nove izbjeglice i dalje dolaze u Tovarnik

Hina
(Foto: EPA)
Izbjeglice i dalje gotovo svakog trenutka pristižu u Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat migranata, odakle ih se upućuje prema Ježevu, gdje je prvi autobus stigao nešto prije 16 sati.

Prema posljednjim obrađenim podacima MUP a ukupno 373 izbjeglice, od čega 225 muškaraca, 75 žena i 73 djece, primljene su do 14 sati u policijskoj postaji u Tovarniku. S obzirom na dinamiku njihova dolaska u Tovarniku ih je već i mnogo više, no tačan broj nije moguće procijeniti.

U policiji ističu da su tokom poslijepodneva u tri autobusa prema glavnom registracijskom centru u Ježevo upućene 163 osobe. Oko 13.30 sati jedna porodica je kolima Hitne medicinske pomoći prevezena u Opću županijsku bolnicu Vukovar, zbog problema žene u trudnoći, izvijestila je policija.

Načelnik štaba zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić kazao je da ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao.

"Mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi", rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično.

"Naši timovi za prvu pomoć pružaju prvu pomoć umornim i iscrpljenim izbjeglicama, a to čine i djelatnici Hitne pomoći", rekla je Zorić dodavši da se akcija provodi koordinirano i protiče u najboljem redu. Potvrdila je da se među izbjeglicama nalazi velik broj male djece.

Svim poslovima vezano za pomoć izbjeglicama trenutno rukovodi MUP, a tek kada izbjeglice koje uđu u Hrvatsku budu i registrirane, odnosno ukoliko počne procedura traženja azila one ulaze i u sistem socijalne skrbi, ističu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.