Bili su suzdržani
162

Hrvatska nije glasala za međunarodno priznavanje Palestine, zvaničnici nemušto obrazložili odluku

N. V.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je o davanju podrške Palestini u dobijanju međunarodnog priznanja, međutim Hrvatska nije podržala rezoluciju, odnosno, bila je suzdržana prilikom glasanja.
Rezoluciju, kojom se predlaže da Vijeće sigurnosti ponovo razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u UN-u, podržale su 143 države, devet je bilo protiv, a 25 država su bile suzdržane, među kojima Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Albanija, Njemačka, Velika Britanija i još nekoliko država. Protiv su bile SAD i pojedine manje države.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Slovenija su zemlje iz regiona koje su podržale nezavisnost Palestine, a Hrvati su obrazložili svoju odluku, koja je suprotna našoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je jučer dobio još jedan mandat, kazao je kako je ovakvo glasanje "na tragu naše (hrvatske) politike".

"Mislim da je jedanaest članica Evropske unije bilo suzdržano. To je ono što sve vrijeme tvrdimo - želimo mir, želimo saradnju, govorimo uvijek o konceptu dvije države, ali ne na ovakav način i zato je naša pozicija bila takva", kazao je.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kazao je da rezolucija nije sadržavala rješenja, koja bi išla uporedno s oživljavanjem mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Ne može biti oživljavanje mirovnog procesa i rezolucija koja to nije uključila. Ne mogu to biti odvojeni procesi, moraju biti kompatibilni. Priznanje palestinske države 'da', ali kada se dogovore, ono mora biti rezultat dviju strana, ovdje (to) nemate", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman, iako je svjestan da kompromis o tome ne može biti postignut dok jedna od strana koje trebaju napraviti dogovor uporno vrši nasilje nad drugom.