Regija
0

Hrvatska: "Kulturnjaci" traže smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

Anadolija
Inicijativa "Kulturnjaci" sa više od 1.100 prikupljenih potpisa kulturnih djelatnika iz različitih područja djelovanja, uputila je hrvatskoj Vladi apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegove, kako kažu, nekompetentnosti i negativnog odnosa prema antifašizmu.

Glumica Urša Raukar, članica Inicijative „Kulturnjaci“, poručila je kako Hasanbegović u javnim izjavama svjedoči o svojim ekstremističkim ideološkim stajalištima koja su, kako je ona kazala, u suprotnosti sa temeljnim odredbama Ustava Republike Hrvatske.

„Kao takav, potpuno je neprihvatljiv da vodi bilo koje ministarstvo, a kamoli Ministarstvo kulture. Ideologija koja negira antifašizam je loša ideologija, to je zla ideologija za koju ne želimo da vodi kulturu jer je u suprotnosti sa svim elementarnim postignućima“, izjavila je Raukar.

„Kulturnjaci“ su svoj apel sa potpisima uručili Vladi neposredno prije početka današnje sjednice, kako bi premijer Tihomir Orešković razmotrio njihov zahtjev. Inače, "Kulturnjaci" su napravili i internetsku stranicu kulturnjaci2016.org na kojoj je moguće dobiti listu potpisa, potpisati se na peticiju i pročitati osnovne stavove grupe.

Dunja Vejzović, supotpisnica apela, izjavila je kako je njezina moralna obaveza sudjelovati u ovoj akciji. Istaknula je kako osjeća "nelagodu u hrvatskom društvu još od refrenduma o braku" kada je, kako je rekla Vejzović, „klerikalna grupa agresivno promovirala svoje interese, koji su nazadni i protiv slobode pojedinca, zloupotrebljavajući vjeru naroda za svoje interese“.

„Lista izdajnika, to me podsjeća ne samo na nacionalsocijalizam nego na neki loš san o Srednjem vijeku. Netko tko osuđuje antifašizam kao nešto prevaziđeno, taj prihvaća fašizam, a fašizam ne dozvoljava slobodno mišljenje“, izjavila je Vejzović.

„Kuturnjaci“ optužuju Hasanbegovića za kulturnu revoluciju, povijesni i povijesnoumjetnički revizionizam.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kratko je na ulazu u zgradu Vlade, uoči sjednice, prosvjed protiv njegovog imenovanja i zahtjeve za smjenom komentirao: „Prosvjed je temeljno demokratsko pravo građana.“