Nakon odobrenja
30

Hrvatska će idućeg vikenda dobiti prve doze vakcine protiv koronavirusa

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić najavio je da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Hrvatsku stići u subotu, 26. decembra, a potom će se sljedeća tri dana provesti i prva vakcinisanja.

Evropska agencija za lijekova (EMA) će u ponedjeljak, 21. decembra, odlučivati o odobrenju prve vakcine protiv COVID-a 19 u Evropskoj uniji, i to one koju su proizvele kompanije Pfizer i BioNTech.

Dolazak ove vakcine u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom će 27., 28. i 29. decembra uslijediti kampanja vakcinacije stanovništva, kao i u drugim članicama EU.

"Prve doze će biti u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze", rekao je Tomić u izjavi novinarima nakon online sastanka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.

Tomić je rekao da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Evropske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja će biti objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.

Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završni izvještaj o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.

"To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku Evropske komisije i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek", rekao je te pojasnio da se iz tih informacija onda "derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute".

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave, odnosno ko eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti vakcinu.