Srbija
23

Hitlerova direktiva o napadu na Jugoslaviju od danas će biti izložena u muzeju u Beogradu

SRNA/Klix.ba
Zloglasna direktiva broj 25 kojom je 28. marta 1941. godine njemački kancelar Adolf Hitler naredio združeni napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku bit će od danas izložena u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Ovaj dokument bit će izložen sve do 18. februara povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Tim povodom u podne će se medijima obratiti direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković, najavljeno je iz Muzeja žrtava genocida.

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegove molbe, Vlada Srbije osigurala je neophodna sredstva kako bi 29. novembra 2023. godine bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za ove prostore.

Direktiva broj 25, koju je potpisao Hitler, sačinjena je u 13 originala, od kojih je jedan trenutno u vlasništvu Srbije, a ovaj prvorazredni historijski izvor je sada trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida.

Dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na cjelokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije u ranim jutarnjim satima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa drugim dokumentima sličnog tipa, kao što je i onaj koji se tiče telegrama kojim je Austrougarska Monarhija objavila rat Kraljevini Srbiji 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, Hitler je ovim dokumentom označio početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva.

Pored ostalog, ovaj dokument, kako se navodi u saopštenju, sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih zračnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Iz Muzeja navode da je ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i historijski izvor, koji se sada nalazi u njihovom posjedu, istovremeno predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih događaja koji su obilježili razdoblje Drugog svjetskog rata na cijelom prostoru okupirane Jugoslavije.