Pokušaj dogovora
6

Hahn danas u Prištini zbog uvođenja stopostotnih carina BiH i Srbiji

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn razgovarat će danas u Beograd sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potom odlazi u Prištinu.

Prema nezvaničnim informacijama, Hahn i Vučić trebalo bi da razgovaraju o evropskim integracijama i problemima u odnosima Beograda i Prištine poslije uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Vučić bi poslije sastanka trebalo da se obrati javnosti, javili su beogradski mediji.

Iz Evropske komisije najavljeno da će Hahn tokom posjete Prištini pozvati vlasti da povuku odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

"Evropski komesar će ponoviti stav EU u kojem se poziva na povlačenje ove odluke i naglašava potreba za pobošljanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu", navodi se u saopštenju.

Hahn će se tokom posjete Prištini sastati sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramushom Haradinajem, te predstavnicima opozicije.

Poslanici Srpske liste od juče se nalaze u zgradi parlamenta u Prištini, gdje čekaju da se sastanu sa Hahnom.

Poslanici žele da upoznaju Hahna o situaciji na Kosovu i potencijalnoj humanitarnoj krizi sa kojom će se suočiti srpski narod zbog uvođenja stopostotni taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.