Šta će reći država?
10

Gruhonjić: Vučić treba odlučiti da li će sankcionisati Šešelja i u kojem smjeru će Srbija krenuti

Piše: A. B.
Dinko Gruhonjić (Foto: mc.rs)
Dinko Gruhonjić (Foto: mc.rs)
Nakon današnjeg istupa predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i psovanja hrvatske delegacije koja je boravila u posjeti Srbiji te gaženja hrvatske zastave, Dinko Gruhonjić, urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Klix.ba je rekao kako nije iznenađen takvim postupkom jer je riječ o ratnom zločincu.

Dodao je da će sada sve zavisiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba odlučiti da li će Šešelj biti sankcionisan ili ne.

Ovaj novinar i predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je istakao da je nakon današnjeg incidenta ključna Vučićeva oduka i da će izostanak bilo kakve reakcije značiti da Šešelj zapravo uživa njegovu direktnu podršku. Dodao je da to nikoga ne iznenađuje, pogotovo ne građane Srbije jer ih "još drži utisak da Vojislav Šešelj zapravo nikada nije prestao biti politički otac Aleksandru Vučiću, iako ga se ovaj navodno odrekao".

"Vučić je vrlo svjestan da dobar dio biračkog tijela Srpske napredne stranke čine bivši Šešeljevi radikali koji naprosto u Vučiću vide čovjeka koji se nikad nije odrekao Šešeljevog nacionalizma i koji ga čitaju kao čovjeka koji je tu da prevari Evropu, a da Srbiju zadrži po oprobanom starom radikalskom kursu", kazao je.

Šešelju je mjesto iza rešetaka

Naglasio je da Vučić može sankcionisati Šešelja samo u slučaju procjene da ga njegovi postupci mogu ugroziti u izbornom, glasačkom smislu.

"Ne iz nekakvih moralnih razloga ili da se možda regionu pošalje poruka normalizacije, nego čisto iz političko-pragmatskih razloga jer na kraju krajeva vidjeli smo jučer u Skupštini Srbije i da je najveći broj zastupnika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića odobravao postupke radikala koji su zamalo fizički nasrnuli na Aleksandru Jerkov koja je narodna zastupnica i pri tome je još i žena", istakao je naš sagovornik.

Gruhonjić je pojasnio da Šešeljeva politika i dalje ima jaka uporišta u Srbiji, kako među glasačima, tako i predstavnicima vlasti, s obzirom da je on i dalje aktivan u politici bez obzira na to što je proglašen ratnim zločincem. Naglasio je da takva osoba ne smije sjediti u zastupničkim klupama, gaziti zastavu susjedne države i pritom biti slobodna.

"Reakcija države će zapravo pokazati u kojem smjeru ide. To je sada još jedan u nizu dokaza da je priča ovdašnjih vlasti da im je mir na prvom mjestu, ali to je zapravo najobičnija laž ukoliko Šešelj ne bude sankcionisan. Ukoliko im je mir zaista na prvom mjestu, onda ni Šešelju ni Srpskoj radikalnoj stranci nije mjesto u politici, već je Šešelju svakako mjesto u zatvoru. Na kraju krajeva, nikome nikada nije bilo suđeno za ono za šta je Šešelju presuđeno u Haškom tribunalu", ispričao je Gruhonjić.

Incidentima do "političkog uskrsnuća"

Današnji Šešeljev postupak ocijenio je kao pokušaj "srpskog junaka osuđenog za ratne zločine" da vrati vjeru u svoju politiku jer ga je presuda Haškog tribunala zatekla nespremnog.

"On se junačio time da je pobijedio Haški tribunal i trenutno mu se cijeli taj koncept urušio, a kao nesumnjivo inteligentan i veoma zao čovjek vrlo dobro zna kakve su posljedice takve presude po njega. S druge strane Vojislav Šešelj koristi ovakve situacije ne bi li doživio neko političko uskrsnuće, računajući nažalost opravdano s tim da većinski u Srbiji apsolutno niko nema ništa protiv gaženja hrvatske zastave, niti protiv toga da se svi Hrvati nazivaju ustašama", rekao je Gruhonjić.

"Dok je meni u Srbiji milion i po nepismenih ja se ne sikiram za svoju budućnost", politička je logika Vojislava Šešelja, kako je istakao Gruhonjić i dodao da Šešelj zapravo nije svjestan da je njegova politička sadašnjost na niskom nivou te da na ovakav način jednostavno pokušava isprobanim metodama vratiti radikale iznad cenzusa.

"To je moguće u državi poput Srbije u kojoj su, kao što znamo, neki raniji ratni zločinci poput Nikole Šajinovića odmah po povratku iz Haga bili ekspresno ubacivani u glavne odbore, ovaj put Socijalističke partije Srbije. Poznat je i slučaj generala Vladimira Lazarevića koji je praktično odmah po povratku sa robije za koju je osuđen također kao ratni zločinac bio pozvan da predaje na Vojnoj akademiji kao počasni predavač, valjda da edukuje buduće vojnike kako se organizuje etničko čišćenje i genocid", zaključio je Gruhonjić u razgovoru za Klix.ba.