Pomenuo i građanski rat
86

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da se "bije po ulici".

"Više nikad nijedni izbori – niko ih neće priznati. Sutra mi nećemo da iz priznamo, ići ćemo da se bijemo po ulici. Ako nas neko takne reći ćemo to nije demokratija", rekao je Šapić tokom gostovanja na televiziji Happy, prenosi Nova.rs

Njegova izjava očigledno znači da će vladajuća stranka organizovati proteste na ulicama ukoliko izgubi vlast u glavnom gradu.

"Tu nema kraja, ulazimo u anarhiju. Ulazimo u jedno bezvlašće koje apsolutno vodi u građanski rat. Tada sam o tome govorio i to mislim da je bilo najvažnije", zaključio je Aleksandar Šapić.

Beogradski izbori 2023. godine donijeli su rezultate s kojima vlast nije mogla biti zadovoljna. S obzirom na to da SNS i SPS nisu imali neophodan broj odbornika za formiranje većine, oslonac su pokušali da pronađu u izbornoj listi "Mi-glas iz naroda", Branimira Nestorovića.

Međutim, nakon neuspjelog održavanja konstitutivne sjednice Skupštine grada Beograda, sve je izvjesnije da će građani glavnog grada Srbije ponovo izlaziti na birališta.

Podsjećamo, po okonačanju izbora, 17. decembra, najveća pažnja bila je usmjerena ka Beogradu usljed velikog broja nepravilnosti koje su uticale na rezultat glasanja.

Opozicija, strani i domaći posmatrači, međunarodne institucije, kao i dio civilnog društva, isticali su da izbori u najvećem gradu u Srbiji ne održavaju izbornu volju Beograđana, s obzirom na to da je veliki broj ljudi bio sa fiktivnim mjestom prebavilišta, te da su mnogi od njih organizovano dovoženi na glasanje iz ostatka Srbije, bh. entiteta Republika Srpska i Hrvatske da bi glasali na lokalnim izborima.

Presudan uticaj, čini se, imala je Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji u kojoj se izražava velika sumnja u legitimitet pobjede SNS u glavnom gradu Srbije i zbog toga su 2024. godine na pomolu novi izbori u Beogradu.