{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani u poplavljenim područjima Srbije: Uništeni su nam usjevi, ništa nije ostalo

A
20.4.2014. u 17:40
4
58
Građani u poplavljenim područjima Srbije: Uništeni su nam usjevi, ništa nije ostalo
4
U Srbiji je zbog poplava u 11 opština proglašena vanredna situacija, jučer je i tokom protekle noći evakuisano 440 ljudi.
Zbog poboljšanja vremenskih prilika vodostaji su u stagnaciji i opadanju i nema ugroženih stanovnika, potvrđeno je iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Vanredna situacija na snazi je u Lučanima, Požegi, Doljevcu, Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Zaječaru, Medveđi i drugim opštinama.

Osim poplava i vode koja se izlila u području rijeka probleme predstavljaju odroni, pogotovo na ibarskoj magistrali, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

U opštinama Požega i Lučani gdje se izlila Zapadna Morava i rječica Bjelica nema ugroženih domaćinstava ali je poplavljeno nekoliko desetina domaćinstava.

Mještani prigradskih naselja čija su domaćenstva bila na udaru vodene stihije kažu da nikad ranije nije bilo naglih i poplava u ovom obimu.

Predstavnik Sektora za vanredne situacije Dragan Dončevski rekao je da se tokom obilnih padavina jučer rijeka vratila na izlivne sisteme, a da je zbog poboljšanja vremena situacija mnogo bolja.

"Očekujemo pad vodostaja ali i dalje postoji dio kuća koji je bio ugrožen. Sad postoje uslovi za intervenisanje vatrogasno-spasilačkih ekipa kako bi iscrpjeli vodu iz objekata“, rekao je Dončevski.

On je naglasio da je "sreća bila što na ovom području u većini slučajeva voda ulazila u ekonomske objekte" te da je bio mali broj ljudi koje je bilo potrebno evakuisati.

"Za ovakve poplave su se mogle očekivati masovne evakuacije ali nasreću toga nije bilo“, naglasio je on izrazivši bojazan da najava naglih kiša od naredne sedmice može napraviti velike probleme.

Dončevski je naglasio da je problem bujičnih poplava u Srbiji izražen na širem području i da je taj problem potrebno rješavati u okviru šire društvene zajednice.

"Mora se početi sa izdvajanjem sredstava sa se regulišu vodotokovi jer je uvijek veća šteta koja nastane od ovakvih poplava nego što bi se sredstva uložila u preventivu", kazao je.

Na ugroženom području u Lučanima i Požegi voda se još nije povukla i još uvijek je rano govoriti o nastaloj šteti.

Izlivanje Zapadne Morave i Bjelice nanijelo je štetu poljoprivrednim usjevima, posebno malinjacima na ovom području. Zbog noćašnjih padavina u Požegi je poplavljeno preko hiljadu i po hektara oranica i oko pedeset domaćinstava. Mještani očekuju pomoć lokalnih vlasti.

"Uništeni su nam malinjaci, očekivali smo velike prinose. Sada nije ostalo ništa“, rekao je mještanin Srećko Jakovljević, čije je imanje u blizini Zapadne Morave.  

Ova rijeka se izlila iz svog korita u blizini Kraljeva i prijeti da uništi usjeve kukuruza i pšenice. Poplavni talas u Zapadnoj Srbiji zahvatio je opštinu Arilje i poplavio nekoliko naselja u ovoj opštini.

Na istoku Srbije u Zaječaru gdje je jučer došlo do plavljenja, rijeka Timok je u opadanju i ne očekuje se nastavak vanredne situacije.

Povodom poplava na teritorijama Prokuplja, Zaječara, Kraljeva i Lučana, oko 200 policijskih službenika Žandarmerije je angažovano na pružanju pomoći Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Na Jugu Srbije poplavni talas zahvatio više opštinaPoplavni talas je posebno ugrozio domaćinstva na Jugu Srbije. Talas koji je jučer prijetio opštinama Prokuplje Žitorađe i Kuršumlija je sinoć ugrozio više domaćinstava u Doljevcu gdje je tokom noći evakuisano šesdeset ljudi, potvrdio je načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

U ovim opštinama voda nije za piće, a ugroženom stanovništvu pomoć pružaju pripadnici MUP-a i Vojske Srbije.

Stanovništvu kome je nanesena šteta Crveni krst je uputio pomoć. U Doljevac, Prokuplje i Kuršumljiju upućeni su porodični paketi sa hranom, ćebadima, odećom, gumenim čizmama, saopštio je Crveni krst Srbije.

Ova organizacija će također vršiti procjenu nastale štete.

Zasjedao krizni štab Vlade SrbijeNa sjednici Kriznog štaba Vlade Srbije za vanredne situacije koji je zasjedao danas je rečeno da pripadnici sektora za vanredne situacije i drugi organi vlasti moraju da pojačaju aktivnosti, kako bi se spriječila veća šteta i zaštitili ljudski životi.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je na sjednici Štaba za vanredne situacije istakao da ne smije da se ponovi situacija iz 2011. godine istakavši da se poplava događa na istim područjima i da se radi o nebrizi lokalnih samouprava i neobezbjeđivanju vodotokova.

"Riječ je o vanrednoj situaciji. Lokalne samouprave moraju biti ažurnije i koordinirati rad sa republičkim organima. Ne treba da čekaju pomoć iz Beograda, već da učine sopstvenim sredstvima", istakao je Dačić na sjednici Štaba koja je bila otvorena za javnost.

Prema najavama iz RHMZ-a od srijede se ponovo očekuju obilnije padavine.

Na današnjim konsultacijama povodom poplavne stihije koja ugrožava živote i imovinu stanovništva u Srbiji, Vlada Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JVP "Vode Vojvodine" odlučili su da se hitno svi raspoloživi resursi stave na raspolaganje ugroženim područjima i nadležnim službama.

Naređena je pripravnost lica koja učestvuju u odbrani od poplava, kao i provjera i priprema opreme, kao što su mobilni crpni agregati velike snage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: