Kleine Zeitung
129

Grabar-Kitarović: Hrvatska spada u liberalnije zemlje, lokalni muslimani su u strahu od migranata

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Bečki list Kleine Zeitung objavio je intervju s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u kojem ona iznosi stavove o migrantima i položaju Hrvata u bivšoj Jugoslaviji.

Grabar-Kitarović smatra da domicilni muslimani u Hrvatskoj žive u strahu jer bi mogli biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji s radikalnim idejama dolaze u Hrvatsku. Pod ovim misli na migrante, dok u intervjuu pravi i određenu distancu od državljana Hrvatske islamske vjeroispovijesti govoreći kako su "integrisani u društvo", implicirajući da su strano tijelo koje je moralo proći određeni proces prilagodbe zanemarujući činjenicu da su muslimani u Hrvatskoj većinom etnički Bošnjaci, evropski narod s kojim Hrvati dijele isti geografski prostor.

"Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje", rekla je Kolinda.

Svoju tvrdnju objašnjava svojim nedavnim razgovorom s "hrvatskim muftijom". On je, kako kaže Kolinda, potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu koja je "integrirana u hrvatsko društvo".

Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više ljudi, Kolinda odgovara da se "društvo brani od opasnosti izvana".

"Evropa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 miliona ljudi dođe u Evropu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca te oni koji nisu imali snage ostali u svojim domovinama", kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala kako je pitanja o nacionalizmu ljute zbog prošlosti koja, kako implicira, nije bila naklonjena Hrvatima, posebno ne u bivšoj Jugoslaviji.

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor. (...) Odrasla sam u komunizmu i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta,i da ne moram vlastima saopćiti koliko ću hljeba trebati iduće sedmice", kazala je Kolinda dodajući kako lijevi i desni ekstremisti u Hrvatskoj ne predstavljaju opasnost za demokratiju te zaključivši kako Hrvatska spada u liberalnije zemlje u Evropi.

Grabar-Kitarović brani stavove Mađarske i Italije koje zastupaju antimigracionu politiku.

"Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Evropa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta".