Regija
6

Global post: Srbija u svijetu poznata po najnižim cijenama droge

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Srbija nije poznata po povoljnoj cijeni domaćeg piva, ali jeste po drogi MDMA koja je čak 20 puta jeftinija nego u susjednoj Crnoj Gori, piše časopis "Global post" koji je napravio spisak zemalja u kojima je najjeftinije i najskuplje uživati u drogama, piću i cigaretama.

Za jednu tabletu droge MDMA u Srbiji je potrebno 220 dinara, odnosno 2,65 dolara, a jedino je ova droga jeftinija u Poljskoj gdje ista količina košta 150 dinara, odnosno 1,7 dolara.

Prema podacima američke Agencije za drogu i kriminal, u Srbiji je za jedan gram marihuane potrebno oko 1,3 dolara, a uživati u cannabisu najjeftinije je u Indiji, gde gram košta osam centi. Najskuplje je "pušiti travu" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je potrebno čak sto dolara za gram.

Kokain je najjeftiniji u Boliviji, Kolumbiji i Peruu, gdje gram košta manje od pet dolara. U Srbiji ova droga košta oko 88 dolara po gramu, dok su slične cijene i u ostalim zemljama Balkana, prenose beogradski mediji.

Heroin se u Keniji može kupiti za 1,9 dolara po gramu, a u Srbiji je cijena ove droge 26 dolara po gramu i spada u "najpovoljnije" u odnosu na ostale zemlje regiona.

Srbija se našla među zemljama gde je najjeftiniji kristalni met, za šta je potrebno 220 dinara za gram, odnosno 2,65 dolara, za razliku od Australije gdje je potreban 641 dolar.

Srbija se nije našla na listi najjeftinijih zemalja što se tiče uživanja u domaćem vinu, pivu i cigarama, iako jeste ispod svjetskog prosjeka.