Regija
0

Glavni imam iz Rijeke: Ovo je prijetnja, ali ne plašimo se

Anadolija
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je sinoć oko 22 sata grupa nepoznatih mlađih osoba kamenovala novootvoreni Islamski centar sa džamijom u tom gradu, te da je tom prilikom razbijen prozor uredskih prostorija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kazao je da srećom niko nije povrijeđen, a materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Napad se desio samo 20 dana nakon svečanog otvorenja Islamskog centra Rijeka. Povodom ovog napada danas je u Rijeku došao i muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović.

"Nekolicina mladih osoba je, ne znam iz kojih razloga, jednostavno naišla i bacala kamenje na džamiju. Razbili su staklo na uredu i razbježali se. Istraga i potraga za počiniteljima su u toku. Islamska zajednica već 50 godina djeluje u Rijeci i do sada se ovako nešto nikada nije desilo. Čak ni u ratnim vremenima, kad je situacija bila i teža. Došli su danas gradonačelnik mr. Vojko Obersnel, predstavnici Riječke županije, nadbiskup i predstavnici udruga sa kojima sarađujemo. Svi su jedinstveno osudili taj čin. Vjerujemo da je to bila jedna prolazna stanica i da se to više neće ponoviti. Najmanje što se može učiniti jeste da se počinitelji pronađu i sankcioniraju, te da se šteta plati. Koji su razlozi doveli do ovoga mi ne možemo komentirati. Rijeka kao tolerantni, multikutlurni grad koji ne pamti ovako nešto", kazao je za agenciju Anadolija efendija Mujkanović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ovo je, kako je istakao, pouka da se ovako nešto više nikada ne smije dogoditi bez obzira da li se radilo o muslimanima, kršćanima, Židovima ili nekoj drugoj religiji.

"Ovo nas prije svega žalosti, nas to ne straši. Moramo reći da je gradonačelnik Rijeke Obersnel više tome iznenađen i njemu teže nego nama. Rijeka nije bila poznata po tome. Koji su motivi? Ne možemo ulaziti u to, niti to možemo znati dok se ne završi istraga. Vjerujemo da je u pitanju utjecaj alkohola i opojnih sredstava. Ponavljam, to je poruka svima nama da budemo još bolji i da se ovako nešto više nikada ne dogodi", rekao je efendija Mujkanović.

Na pitanje kako doživljava ovaj slučaj, istakao je da je to jeste "jedna vrsta prijetnje".

"Ovo jeste neka vrsta prijetnje. No, ne doživljavamo je kao prijetnju, već kušnju koju moramo proći, i to nas samo jača u svemu ovome. Ne želimo dizati tenzije. Želimo da ode poruka u grad, županiju, Hrvatsku i svijet da se ovo više ne dogodi. Bez obzira o kome se radilo", poručio je efendija Mujkanović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren 4. maja u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih dužnosnika i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, a formalno su ga otvorili predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek el-Kuvari. Procjenjuje se da je na otvaranju bilo skoro 30.000 ljudi.