Regija
1

Formirana "Cenzus koalicija": Održan hitan sastanak Tadića, Jovanovića, Radulovića, Pajtića…

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U prostorijama Demokratske stranke kasno sinoć održan je vanredni sastanak povodom izbornih rezultata. Tema sastanka su bile izborne manipulacije.

Vanrednom sastanku u prostorijama Demokratske stranke prisustvovali su predstavnici LDP, DSS, SDS, Dosta je bilo i Demokratske stranke. Na sastanku je bilo riječi o tome da Aleksandar Vučić želi da ih sve zadrži ispod cenzusa.

Sastanku su prisustvovali Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Saša Radulović sa sekretarkom DJB Jasminom Nikolić, Čedomir Jovanović, bivši ministar Goran Bogdanović (SDS), Goran Ješić, Gordana Čomić, Maja Videnović, Balša Božović i Aleksandra Jerkov.

Sastanak opozicionih stranka u sjedištu DS-a trajao je jutros gotovo do pola 5. Zaključak višesatnog sastanka, kako navode demokrate, je da svi dostavljeni zapisnici sa biračkih mjesta "van svake sumnje utvrđuju" da su liste DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV i "Dosta je bilo" prešle cenzus i stekle pravo na mandate u Narodnoj skupštini. Predsjednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da će predstavnicima opozicionih izbornih lista biti omogućen uvid u izborni materijal.

Demokratska stranka ocijenila je ranije da je skandalozno što Republička izborna komisija ni četiri sata nakon zatvaranja birališta nije saopštila rezultate glasanja i najavila da će pozvati stranke demokratskog opredjeljenja na hitan sastanak kako bi se spriječila manipulacija glasovima.

"Očigledno je da je ovo neuobičajeno‎ ponašanje RIK-a, nakon današnjeg sramnog ponašanja njegovog predsjednika, očigledna manipulacija podacima koje to tijelo treba da iznese, imajući u vidu da se čak tri liste bore za cenzus", navodi se u saopštenju DS-a.

Međutim, RIK je ipak u međuvremenu objavio druge preliminarne rezultate.

DS je naveo da je to okupljanje potrebno da se sačuva svaki glas koji su građani dali listama za koje su glasali.

"Niko nema pravo da njima manipuliše, niko nema pravo da zloupotrebljava institucije ove države i niko nema pravo da na taj način najgrublje ugrožava demokratiju", navodi se u saopštenju.