{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Florence Hartmann za Klix.ba: Ako je bolestan Šešelj, nije sudija, gdje je presuda?

Piše: E. Gorinjac/Klix.ba
6.11.2014. u 21:38
591
150
Florence Hartmann za Klix.ba: Ako je bolestan Šešelj, nije sudija, gdje je presuda?
591
Florence Hartmann za Klix.ba: Ako je bolestan Šešelj, nije sudija, gdje je presuda?
Florence Hartmann (Foto: AFP)
Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, za Klix.ba je komentirala odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala da pusti Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, odnosno činjenicu da Haški tribunal još uvijek nije izrekao presudu lideru srpskih radikala.
Šešelju je, nakon raka na debelom crijevu, utvrđena i metastaza na jetri. Njega je u pritvoru Haškog tribunala pregledao tim srbijanskih ljekara koji je ocijenio da je njegovo zdravstveno stanje teško i da mu je život ugrožen, te da ga je neophodno u najskorije vrijeme prebaciti u Srbiju. Razlog za puštanje na privremenu slobodu je njegovo zdravstveno stanje, a Vlada Srbije je dala garancije za njegov izlazak iz pritvora.

Hartmann je kazala kako je bilo za očekivati da Sudijsko vijeće donese ovakvu odluku i da je obrazloženje slično onima kakva su bila i predhodna u sličnim situacijama te da je jedino što je apsolutno nerazumljivo i čega nema u odluci je stavka koja se odnosi na to kada će biti izrečena presuda čovjeku kojem je suđenje davno počelo i koje je završeno prije četiri godine.

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Poslije toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada s tim suđenjem, zašto predsjednik Suda ne spominje ništa šta se dešava sa presudom već četiri godine i kad će biti napisana presuda", kaže Hartmann.

S obzirom na tešku bolest koju Šešelj ima, postoji bojazan, kao i u nekim drugim slučajevima, da bi mogao umrijeti prije izricanja presude. Međutim, Hartmann kaže da to pitanje ne treba postavljati na ovakav način i da pitanja javnosti moraju biti usmjerena ka Haškom sudu.

"Pravo pitanje je šta rade sudije? Sudije nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju! Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima! Ako se slučajno desi da optuženik umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest. On se nije razbolio tokom suđenja, pa da se zbog njegovog zdravstvenog stanja nije donijela presuda", komentirala je Hartmann.

Ona je naglasila da je situacija s neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno dati odgovore.

"Ako sudija nije u stanju nakon što je vidio i slušao optužbe izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebao ga je prije četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta je mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svjedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne", rekla je Hartmann.

Lider srpskih radikala i četnički vojvoda optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003, a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine. Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra.

Sudilo mu se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje se navodi da su počinjeni od 1991. do 1994. nad nesrpskim stanovništvom velikih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine (Srbija). U međuvremenu mu se sudilo i za nepoštivanje Suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: