|

Fleksibilno radno vrijeme u državnoj službi Srbije: Na posao možete doći u 7 ili u 9 sati

Fleksibilno radno vrijeme u državnoj službi Srbije: Na posao možete doći u 7 ili u 9 sati
34
F
FENA
3.11.2019. u 16:32
22
komentara
34

dijeljenja
Fleksibilno radno vrijeme u državnoj službi Srbije: Na posao možete doći u 7 ili u 9 sati Ilustracija: Shutterstock
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.
Naime, srbijansko Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vrijeme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije od devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmosatno radno vrijeme, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Đorđević je rekao kako je Ministarstvo bilo suočeno s konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odjeljenja u općinama imala isto radno vrijeme, te su svaki dan dolazila rješenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

Po njegovim riječima, indirektno bi to bio veliki plus brige i o majkama, koje imaju malu djecu, a rade u ministarstvima.

"S obzirom da im je radno vrijeme od 7.30 sati, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze što s djetetom. Ovo je način da rukovoditelji majkama daju mogućnost da djecu odvedu u školu, a da ne trpi posao. I to sve u skladu sa zakonom", objasnio je srbijanski ministar.

"Fleksibilno radno vrijeme je praksa u svijetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i sretniji", istaknuo je srbijanski ministar, dodajući da će fleksibilno radno vrijeme biti prijedlog Ministarstva za sve državne organe.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...