EU prekršila obećanja
8

Financial Times: Zapadni Balkan zbog EU postaje laka meta za kineski i ruski utjecaj

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija godinama svoja vrata drži zatvorenim, zbog čega se Sjeverna Makedonija i Albanija suočavaju sa rizikom od porasta nacionalizma i zastoja u ekonomskim reformama. Na to su upozorili lideri obje zemlje koje se nadaju pridruživanju Uniji, piše Financial Times.
Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je da se plaši povratka "loše prošlosti" u njegovu etnički podijeljenu zemlju, uključujući i izbjegnuti građanski rat 2001. godine. Edi Rama, premijer Albanije, izjavio je da je njegova zemlja rizikovala da postane "kolateralna šteta" zbog podijeljenosti o pitanju proširenja koja vlada u Evropskoj uniji.

Financial Times navodi da upozorenja ova dva balkanska čelnika daju za pravo analitičarima da izražavaju bojazan kako bi neuspjeh EU u procesu pridruživanja obje te zemlje mogao destabilizirati geopolitički osjetljivu regiju u kojoj raste utjecaj drugih zemalja, među kojima su Rusija i Kina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zapravo je blokirao otvaranje pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Obje te zemlje žalile su se da EU ne ispunjava svoju stranu dogovora nakon što su i Tirana i Skoplje pokušali udovoljiti zahtjevima Brisela. Holandija i Danska također su bile protiv pregovora sa Albanijom.

Zaev je rekao da je zabrinut da bi osjetljivi sporazum koji je isposlovao sa Grčkom prošle godine o preimenovanju njegove zemlje mogao doći u pitanje buđenjem nacionalističkih osjećanja. Promjena imena bila je važan korak ka putu pridruživanja EU, ali je bila sporna za obje zemlje. Dalja provedba tog sporazuma sada je u opasnosti.

"Dio tog procesa je nepovratan, ali brinem se da bi se mogla vratiti loša prošlost koju smo imali", kazao je Zaev naglašavajući multietničku prirodu svoje zemlje u kojoj žive većinski Makedonci i etnički Albanci.

"Ako bude dovoljno nacionalističke retorike, radikalnih poteza i govora u Sjevernoj Makedoniji, to će dati argumente grčkim političarima da koriste isti retoriku, a to može dovesti do koraka koji nisu dobri ni za moju zemlju, a ni za regiju", upozorio je.



Zaev je najavio da će podnijeti ostavku i pokrenuti proces prijevremenih izbora sljedeće godine u znak pobune protiv politike EU. Rekao je da bi spomenuti dogovor s Grčko, mogao biti u opasnosti ako njegova stranka ne pobijedi na novim izborima.

Njegov albanski kolega Rama je poručio kako je odluka o neotvaranju pregovora sa EU prouzrokovala "težak psihološki šok u zemlji" i da je naštetila kredibilitetu Unije u regionu.

"Dvaput smo brutalno odsječeni od Evrope, jednom u toku Osmanskog carstva, a zatim pola stoljeća pod najbrutalnijim komunističkim režimom. Niko ne može živjeti sa idejom da se može desiti i treći put i da nas pritom brutalno od sebe odsječe sama Evropa", izjavio je.

Rama i Zaev su kazali da razumiju zabrinutost država članica EU koje su blokirale pregovore jer žele vidjeti reforme u Uniji i njenoj politici proširenja, ali su se obojica složili da je za svako buduće članstvo u EU potrebno još barem deset godina te da bi njihove zemlje i EU u tom periodu mogle nastaviti sa daljim reformama.

Rama smatra da potreba za unutrašnjim reformama u EU zapravo i nije dovoljno dobar alibi za ono što je suštinsko pitanje.

"Evropa je u vremenu u kojem će se situacija prije pogoršati nego poboljšati, a mi smo samo kolateralna šteta toga", naglasio je Rama.



Analitičarka Carnegie centra za Evropu Judy Dempsey smatra da je kredibilitet EU narušen jer je liderima zemalja još 2003. godine rečeno da će, ako ispune EU kriterije, biti primljeni. Međutim, sada je ta praksa odbačena, barem nakon što je te kriterije ispunilo Skoplje, uz obrazloženje da se prije svega mora reformisati EU.

"Obećanja su prekršena i Zapadni Balkan sada postaje laka meta za kineski i ruski utjecaj", uvjerena je Dempsey.

Zaev navodi da je zabrinut zbog pokušaja popunjavanja praznine.

"Ovakva odluka daje prostor trećim stranama koje nisu od velike pomoći, a koje nam neće ponuditi demokratiju, slobode i vladavinu zakona", zaključio je Zaev.