Regija
0

Eulex: Zaustavili smo eskalaciju nasilja u Kosovskoj Mitrovici

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Strateški cilj Eulexa bio je da spriječiti počinitelje incidenata da pored birališta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, napadnu i ostala birališta, kako u toj općini tako i na drugim mjestima na sjeveru Kosova, priopćio je danas Eulex navodeći da je svojim djelovanjem zaustavio nasilje i ometanje procesa glasanja.

Eulex ističe da je odmah reagirao na napad na biralište u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i osigurao dodatnu podršku kosovske policije, kako bi se osiguralo osoblje OESS-a i promatračke misije Evropske unije.

"Strateški cilj bio je spriječiti počinitelje da napadnu i ostala birališta kako u općini Sjeverna Mitrovica, tako i na drugim mjestima na sjeveru Kosova", precizira se u saopćenju, prenosi Tanjug.

"Ovakva akcija praktično je zaustavila eskalaciju nasilja i dalje ometanje procesa glasanja. Eulex je potom osigurao pratnju pripadnicima OESS-a, zajedno s glasačkim kutijama, od birališta u općinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok do mjesta za prebrojavanje glasova u južnoj Mitrovici", navedeno je u saopćenju.

Eulex navodi i da su im vozila kamenovana, da je jedan auto manje oštećen, a da trenutno, u saradnji s kosovskom policijom, vrši istragu kako bi se identificirali napadači na birališta.

U saopćenju se podvlači da su biračke kutije u kojima je bio veliki broj glasačkih listića osigurane.

"Eulex osuđuje jučerašnje nasilne akcije. One predstavljaju direktan napad na demokratiju, jer sprečavaju ljude da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava i glasaju", navedeno je u saopćenju.

Birališta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sjevernoj Kosovskoj Mitovici zatvorena su jučer nešto prije 17 sati, nakon što su nepoznate osobe s "fantomkama" upale u školu i porazbijale birački materijal, a slična situacija dogodila se na još dva birališta u toj općini.

Osoblje OESS-a, promatrači i predstavnici drugih međunarodnih organizacija evakuirani su iz škole.

Zbog takve situacije birališta u općinama na sjeveru Kosova zatvorena su nešto prije 19 sati, do kada je trebalo trajati glasanje.