Opasne izjave zvaničnika
53

EU zabrinuta zbog zapaljive retorike Prištine i Beograda: Prekinite međusobna neprijateljstva

S. Š.
Albin Kurti i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Albin Kurti i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Evropska vanjskopolitička služba (EEAS) izrazila je zabrinutost zbog zapaljive retorike zvaničnika iz Srbije i Kosova, poručujući da je neophodno prekinuti neprijateljstvo te utišati tenzije.

Iz EEAS-a kažu da će visoki politički zvaničnici dviju država, misleći na Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu.

"Obje strane moraju odmah prekinuti međusobna neprijateljstva i opasne izjave, te djelovati odgovorno. Sva otvorena pitanja će se rešavati kroz Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU", saopćeno je iz EEAS-a.

EU očekuje da će dvojica lidera razgovarati o ovim izazovnim temama na sljedećem dijalogu na visokom nivou, između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija 18. avgusta u Briselu, a na kojem će prisustvovati i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borell.

"Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu Dijaloga uz posredovanje EU zahtjeva klimu koja doprinosi vraćanju povjerenja, pomirenju i dobrim odnosima, pri čemu se prethodni sporazumi poštuju i u potpunosti provode, te gdje se radnje i izjave nisu kompatibilni sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona nemaju mjesta", kažu dalje iz EEAS.

Za kraj, poručili su da EU, uključujući i kroz svoju civilnu misiju EULEX, ostaje u bliskoj saradnji sa KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.