Regija
0

EU po ubrzanoj proceduri usvojila dokument o slanju misije na Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija usvojila je u ponedjeljak, po ubrzanoj, pisanoj proceduri, "Zajedničku akciju", dokument o pravnoj i finansijskoj osnovi za slanje misije EU na Kosovo i Metohiju.

Tekst dokumenta je najprije usaglašen u Odboru EU za politiku i sigurnost i razmatran na nivou ambasadora EU, a prošlog petka je upućen državama članicama na odobrenje.

Rok za odgovore je istekao u ponedjeljak u podne, poslije čega se dokument smatra usvojenim, prenijeli su Tanjugu u Bruxellesu izvori u Uniji.

Članice EU su imale pravo da se uzdrže, a to je, prema diplomatskim izvorima i najavama štampe iz Nikozije, iskoristio Kipar.

Sadržaj dokumenta bi trebalo da bude objavljen u petak u Službenom glasniku EU.

Ime predviđene misije je EULEX, a prema diplomatskim izvorima osnova za slanje misije je rezolucija 1.244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, odnosno kreativno tumačenje člana 10 u kojem se ovlašćuje generalni sekretar svjetske organizacije da stvori međunarodnu civilnu misiju na Kosovu.

EU bi na Kosovo poslala 1.800 policajaca, sudija i tužilaca, a godišnji budžet bi bio 160 miliona eura.

Do samog slanja misije EU na Kosovo preostao je formalni korak - odluka Vijeća ministara o usvajanju "Operativnog plana" kojim se daje "zeleno svjetlo" za slanje misije, prenijeli su Tanjugovi izvori.

Misija bi, praktično, bila poslana dan poslije usvajanja "Operativnog plana". Taj plan bi mogao da bude usvojen na bilo kom sastanku Vijeća ministara, a jedan od najčešće spominjanih datuma je 18. februara, odnosno naredni sastanak šefova diplomatije EU.

Šefovi država i vlada EU su 14. decembra prošle godine na samitu u Bruxellesu donijeli "političku odluku" o namjeri da pošalju misiju na Kosovo.

Srbija se snažno protivi slanju misije EU u njenu južnu pokrajinu bez adekvatne odluke Vijeća sigurnosti UN-a jer smatra da to predstavlja uvod u primjenu plana međunarodnog izaslanika Martija Ahtisarija o "nadžiranoj nezavisnosti" Kosova.

Vijeće sigurnosti UN-a nije prošlog jula nije prihvatilo taj plan bivšeg finskog predsjednika.

Članice EU su tokom posljednja dva mjeseca izvršile «veliku kosovsku trgovinu» tako što su se protivnici nezavisnosti srpske pokrajine usaglasili da neće blokirati zajednički okvir za djelovanje EU - poput misije iz oblasti policije i pravosuđa - a zauzvrat dobili uvjeravanja od svojih partnera da neće biti primorani da priznaju nezavisnost Kosova.

Takav scenarij - koji je Tanjugu potvrdilo više evropskih zvaničnika - znači da će EU zajednički podržati sve potrebne elemente za pripremu otcjepljenja Kosova od Srbije, ali da samu secesiju pojedine države EU neće priznati.

Rumunija i Kipar - dvije zemlje koje su jasno naglasile da neće priznati nezavisnost Kosova - tražile su da misija EU bude odobrena prije proglašenja nezavisnosti Kosova jer bi inače morale da se formalno suprotstave takvoj odluci Unije.