Regija
0

Dveri tuže cijelu Vladu Srbije

Anadolija
Pokret Dveri podnio je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv svih članova Vlade Srbije, kao i protiv članova delegacije koja je pregovarala u Briselu.

Ovaj desničarski pokret smatra da su najviši nosioci državnih funkcija ugrozili sigurnost Srbije i njeno ustavno uređenje.

Kako je u obraćanju novinarima rekao član "starješinstva" Pokreta Dveri Srđan Nogo, prijavu podnose zbog "priznanja okupacije i kapitulacije i priznanja odcjepljenja teritorije Kosova i Metohije".

"Ovo je jedna jasna poruka svim ljudima u državnom sistemu da moraju da vode računa o zakonitosti svojih odluka i da izdaja ne može proći bez posljedica i da će se za idaju kad-tad odgovarati", rekao je predstavnik Dveri i izrazio očekivanje da će, s obzirom na težinu krivičnih djela i svojstva lica, krivičnu prijavu Više tužilaštvo u skorije vrijeme uzeti u razmatranje.

Na spisku koje terete Dveri nalaze se premijer Srbije Ivica Dačić, svi potpredsjednici i ministri Vlade, kao i člnovi delegacije koja je učestvovala na pregovorima u Bruxellesu Marko Đurić i Aleksandar Vulin.

Prema riječima člana starješinstva Pokreta Dveri, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić za sada nije bio umiješan u pregovore, a ukoliko bude došlo do implementacije, može se očekivati da će podnijeti nove krivične prijave.

Dveri su za petak ove sedmice najavili nove proteste ispred Skupštine Srbije.

"Želimo da pogledamo sve poslanike u oči i da ih pitamo kako će odgovarati pred svojim potomcima i pred cijelim narodom", rekao je Nogo u obraćanju okupljenim novinarima ispred Palate Srbije.