{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dok BiH tapka u mjestu, Srbija uvela i predškolski program za djecu migrante

19.9.2018. u 15:22
63
26
Dok BiH tapka u mjestu, Srbija uvela i predškolski program za djecu migrante
63
 
Od početka ove školske godine djeca migranti i izbjeglice mogu ići u vrtiće sa svojim vršnjacima. Ranije je organizovano učenje jezika i ćirilice u prihvatnom centru Krnjača u Srbiji.
Program se odvija pod pokroviteljstvom UNICEF-a. U Srbiji 85 posto djece migranata koja su školskog uzrasta idu u školu.

Al Jazeera Balkans uradila je priču o učenicima OŠ Rade Drainac u Beogradu u koju je upisano 25 djece migranata. Pedagogica škole Marina Todić kazala je kako su imali djecu bez roditeljskog staranja te da su im bili više od vaspitača i učitelja.

"U nekim trenucima se stavljate u ulogu roditelja. I taj neki dio je malo bolniji, ali je veliko zadovoljstvo kada možete pružiti i tu vrstu ljubavi", kazala je Todić.

Škole su ovoj djeci postale utočište. S njima rade i nevladine organizacije koje im pomažu da se što bezbolnije uklope u društvo. Snežana Mottaghi, prevoditeljica perzijskog jezika organizacije ADRA, uvijek je dostupna ovoj djeci. Oni imaju njen broj telefona i mogu je pozvati u bilo kojem trenutku.

"Budimo ljudi, pokažimo empatiju, dajmo osmijeh ako ništa drugo. Život je neizvjestan. Možda jednog dana i ja budem sa zavežljajem u ruci išla negdje, to niko ne zna", kazala je.

Severine Leonardi iz UNICEF-a kazala je kako je Srbija jedna od rijetkih zemalja na evropskom tlu koja nastoji uključiti ovu djecu u školski sistem.

"Nadležni su veoma posvećeni u želji da im omoguće pristup obrazovanju. U Srbiji su im pruženi prostor i podrška", kazala je Leonardi.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvjete Srbije kazala je kako nastoje osigurati adekvatnu i poticajnu sredinu u kojoj se dijete dobro osjeća.

"Dio njih nije nikada bio uključen u sistem obrazovanja u zemljama iz kojih dolaze ili su bili povremeno u zemljama kroz koje su prolazili. Veoma je teško pronaći koja je to adekvatna mjera kako ih uključiti: Da li prema starosnoj dobi ili prema postignućima? Kako izmjeriti postignuća? To su najveći izazovi", rekla je Nedeljković.

Iako mnogi migranti na Srbiju gledaju kao tranzitnu zemlju jer budućnost vide u EU, nadležni u susjednoj nam zemlji poručuju da su istrajni u tome da djeca očuvaju pravo na djetinjstvo, sretno odrastanje i obrazovanje.

U BiH ovaj problem nije sistemski riješen. S djecom rade nevladine organizacije i mobilni timovi koji ih obučavaju u USK i Salakovcu jer su im, kako su nam nadležni rekli, škole previše udaljene. U KS postoje najave da bi od drugog polugodišta djeca migranti mogla krenuti u škole. O vrtićima još nije raspravljano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: