Regija
0

Đurić: Dvije riječi razlog Prištine da ne potpiše dokument

FENA
Marko Đurić
Marko Đurić
Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas da su dvije riječi bile razlog, odnosno izgovor, da prištinska strana ne potpiše dokument o Zajednici srpskih općina (ZSO).

Đurić je za RTS izjavio da je u jednom trenutku posljednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu, održane u ponedjeljak, izgledalo kao da će Priština napustiti sastanak, ali da su se vratili i našli izgovor da ne prihvate dokument koji je u najvećoj mjeri usuglašen.

"Moram reći da za ove tri godine nismo vidjeli takvo držanje Prištine i takvu nezainteresiranost da se razgovara o suštini. Može se reći da su dvije riječi odlučile, odnosno bile izgovor da to ne potpišu, a uvjeren sam da se njima uvjerljiva većina onog o čemu smo razgovarali ne dopada", rekao je Đurić, prenio je Tanjug.

Dodao je da to pokazuje da Priština nije imuna na utjecaj međunarodne zajednice, zbog čega očekuje da Priština "bude pozvana na odgovornost" zato što nije provedeno ono što je dogovoreno prvim Briselskim sporazumom, a čijih se prvi šest tačaka upravo odnosi na ZSO.

Đurić je rekao da je izaslanstvo Srbije, predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem, osiguralo da Srbija može direktno financijski ulagati u ZSO, da ona bude izuzeta iz poreza i taksi, da ima predsjednika, skupštinu, izvršno vijeće, vijeće u kojem bi bili utjecajni Srbi, odnosno konkretne ovlasti.

Kada je u pitanju dogovor o telekomunikacijama, Đurić je rekao da srpska strana može biti zadovoljni kako je tekla diskusija o tom pitanju i da je Srbija uspela finalizirati dokument čije usvajanje čeka dogovor o ZSO.

Kosovo će po tom dogovoru biti korisnik geografskog koda Srbije, a pitanje statusa je potpuno sklonjeno u stranu i predstavljeno, kazao je Đurić, onako kako Srbiji odgovora.

Prema njegovim riječima, Telekom Srbije dobit će licencu za fiksnu i mobilnu telefoniju, neće biti međunarodnih tarifa između Srbije i Kosova, niti pozivnog broja, a osigurano je da u digitalnom spektru, za televizije i druge medije, ZSO ima svoj poseban zagarantirani dio.

Upitan za daljnji tijek pregovora, Đurić je rekao da je srpska strana spremna za nastavak dijaloga i da je sada sve do posrednika i Prištine.

"Premijer Vučić je u najvećoj mjeri ovako dobre sporazume i ishod iznio na svojim leđima, mi imamo sada te papire ispred sebe i spremni smo nastaviti kada god je to potrebno", poručio je Đurić.

Upitan za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Đurić je rekao da djela govore više od riječi, budući da parlamentarna većina koja podražava kosovsku vladu ne podržava osnivanje tog suda.

"Netko tu nije iskren, a riječ je o istoj stranci. Onog momenta kada to nije moguće u kosovskom parlamentu, to je moguće u Ujedinjenim narodima, i Srbija traži da u UN što je prije moguće bude donijeta takva odluka. Nemoguće je da nitko ne odgovara za najstrašnije stvari koje je teroristička OVK počinila", kazao je Đurić.