Regija
0

Davos prilika za susret Plenkovića i Vučića

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u četvrtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, a skup će biti prilika za susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićićem u vrijeme zategnutih odnosa između dviju susjednih zemalja.

Plenković će na međunarodnoj konferenciji u poznatom švicarskom zimovalištu imati niz bilateralnih susreta, a u petak će sudjelovati na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours“.

U raspravi će sudjelovati i Vučić, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i povjerenik Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Forum u Davosu bit će prilika za razgovore Vučića i Plenkovića koji će se, najavila je Vlada RH, bilateralno sastati s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini, gruzijskim premijerom Giorgijem Kvirikašvilijem te povjerenikom Hahnom, prenosi Hina.

Plenković je u utorak rekao da će biti "s Vučićem na jednom panelu i sigurno ćemo imati prilike razgovarati. Želim da ova vlada rješava probleme, a odnosi sa Srbijom važni su za Hrvatsku", kazao je šef hrvatske vlade novinarima.

Bit će to prvi susret Vučića i Plenkovića koji je dužnost premijera preuzeo u oktobru 2016.

Hrvatska je u decembru privremeno blokirala pristupne pregovore Srbije s EU-om zbog neispunjavanja obaveza prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, dok iz Srbije stižu optužbe da se u Hrvatskoj rehabilitira ustaštvo i prijetnje da će Beograd svim raspoloživim sredstvima braniti hrvatske Srbe ako budu ugroženi.