Regija
3

Dačić: Želimo zajedničke sjednice i s Vladom BiH

FENA
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Premijer Srbije Ivica Dačić predložio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi da se održi i zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, s ciljem traženja obostranih i političkih i ekonomskih interesa.

Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, Dačić je kazao je da Srbija razvija odnose i s drugim institucijama i organima u BiH, iako ima specijalne i paralelne odnose s Republikom Srpskom (RS).

Ističući da Srbija ima "specijalne i najbliže moguće odnose s RS što je i normalno, jer tu živi veliki broj pripadnika srpskog naroda“, Dačić je ocijenio da je potpuno razumljivo da Srbija želi da razvija te odnose i to je definirano i samim Dejtonskim sporazumom.

Srbija želi, kazao je, dobre odnose i s drugim državama u regionu jer postoje i zajednički interesi i preblemi, a postoji i potreba da se artikuliše jedan stav o evropskim integracijama.

"Srbija želi samo da pomogne", rekao je Dačić i dodao da je za Srbiju neprihvatljivo da se srpski naroda i RS stavljaju pred pritiske u smislu promjene Dejtonskog sporazuma, bez njihove saglasnosti.

Ali, ističe, Srbija se ne želi miješati u unutrašnja pitanja u BiH, te ima principijelan stav da sve ono o čemu se dogovore dva entiteta i tri naroda za njih je prihvatljivo.

Kazao je i da Srbija nije promijenila svoju temeljnu poziciju kada je riječ o jednostranom proglašenoj nezavisnosti Kosova te ponavlja da Srbija smatra pregovore o tom pitanju "statusno neutralnim".

S druge strane, naveo je, moraju poduzimati korake ka normalizaciji odnosa, jer je nemoguće ostati u "zaleđenoj situaciji dugi niz godina".

Dačić je uoči zajedničke sjednice vlada RS i Srbije kazao da je to nastavak saradnje te da će u drugoj polovini godine ta sjednica biti u Srbiji.