Regija
0

Dačić: Opasni pokušaji nametanja rješenja u BiH

SRNA
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da pokušaji da se BiH nametnu rješenja koja nisu plod dogovora sva tri naroda i dva entiteta predstavljaju opasnost, kako po stabilnost BiH, tako i regiona.

Dačić je, govoreći na skupu o odnosima na zapadnom Balkanu i odnosima Srbije sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom na kojem je učestvovao i ministar industrije RS-a Petar Đokić, naveo da su tri faktora nestabilnosti u BiH.

On je kao prvi faktor naveo razlike u težnjama tri konstitutivna naroda, drugi je interes velikih sila za reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok treći predstavlja različito viđenje ratova devedesetih godina prošlog vijeka i revizija historije, što doprinosi jačanju nacionalizma.

"Najveći izazov su različite težnje tri naroda u BiH, koje se odnose na unutrašnje uređenje BiH", rekao je Dačić, napominjući da Srbi misle da RS treba biti autonomna, Hrvati su za treći entitet, a Bošnjaci za centralizaciju i unitarizaciju.

Dačić kaže da na unutrašnjem planu suprotstavljeni stavovi otežavaju definisanje jedinstvenih interesa BiH kao zemlje, što ostavlja prostor za uticaj sa strane, čiji efekti se mogu pretpostaviti.

"Ključni faktor stabilnosti BiH i RS su eurointegracijiski procesi i ulazak u EU, razvoj privredne i ekonomske i sigurnosne saradnje i razvoj demokratije i etničke tolerancije", rekao je Dačić, koji je istakao da se Srbija zalaže za rješenje u BiH koje će proizaći iz konsensusa i neće biti nametnuto entitetima u BiH.

On kaže da su posebni sigurnosni rizici u regionu na koje treba obratiti pažnju težnje za ustavnom rekonstrukcijom BiH, odnosi Beograda i Prištine, praćenje sigurnosne situacije u Makedoniji i sprečavanje eskalacije nacionalističkih i separatističkih težnji u regionu, a tu je migrantska ruta.

Dačić kaže da i Srbija i BiH očekuju od Hrvatske, koja je članica EU, da ih podrži na putu ka EU.

Napominjući na uticaj stranih sila na zapadnom Balkanu, on je istakao da nestabilnost regiona utiče i na stabilnost okolnih zemalja. On je naglasio da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana same izgrade i održe trajne mehanizme za održanje sigurnosti.

"Zato je dobro za sve narode Balkana da svoje probleme rješavaju sami, bez uticaja spolja", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija posvećena dobrosusjedskoj saradnji i želi da mijenja odnose nabolje i da je na mnoge negativne pojave u susjedstvu reagovala miroljubivo i strpljivo.

On je upozorio da je broj pripadnika srpskog naroda u pojedinim zemljama regiona toliko smanjen, a demografska struktura je takva da se postavlja ozbiljno pitanje - šta motiviše takva demokratski deklarisana društva da takve pojave ne sprečavaju i da im još nalaze racionalno objašenje.

Kao glavnu unutrašnju prijetnju svim zemljama na zapadnom Balkanu Dačić vidi porast nacionalizma, nemogućnost političkih elita da se obračuna sa brojnim postupcima čiji su uzrok i posljedica ekstremizam.

Dačić smatra da će zapadni Balkan još dugo biti pod lupom međunarodne zajednice i zbog uloge u vezi sa migratornom rutom.

On je istakao da Srbija sa BiH ima uzlazni trend odnosa i vjeruje da će se takva dinamika nastaviti, jer je interes dalje unapređenje svih oblika saradnje, s obzirom na to da Beograd vidi u BiH jednog od ključnih partnera na zapadnom Balkanu.