Regija
3

Dačić: Ne vidim da su u Hrvatskoj izvukli pouke, nastavljaju provocirati Srbiju

FENA
Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja provocirati Srbiju, što ne doprinosi njihovom rješavanju.

Milanović je, naime, rekao da Srbija neće uvesti nikakve mjere protiv Hrvatske, jer bi to bile mjere protiv EU, a Dačić kaže da je Hrvatska nasuprot Evrope suspendirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i jednostrano uvela mjere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan promet, protok robe i kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU te da je prekršila evropske konvencije, navodi Tanjug.

Sporazum o graničnim prijelazima između Srbije i Hrvatske ne predviđa mogućnost zatvaranja bilo kojeg graničnog prijelaza za promet, istaknuo je Dačić.

"Mislio sam da će poslije jučerašnjeg razgovora s premijerom Vučićem, Hrvatska krenuti putem traženja određenog rješenja, ali ne vidim da su izvukli određene pouke iz svega toga", ocijenio je Dačić.

Dačić je naglasio da je ovo jedna vrsta trgovinskog rata prema Srbiji, vrsta ekonomske agresije na Srbiju i da je jednostrano bez ikakvog obavještenja zatvoren put za kamione iz Srbije.

Ministar vanjskih poslova Srbije najavio je da će danas obaviti razgovore s kolegama iz Rumunije, Bugarske i ostalih zemalja, koje želi upoznati o onome što se događa.

"Mi smo svima već rekli što je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima", ocijenio je Dačić.

Podsjetio je da je ovo "nezabilježen slučaj od Drugog svjetskog rata i da je jedino za vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica".

Srbija je odložila početak primjene protumjera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod europskih partnera, rekao je Dačić.

On je dodao da "smo svi žrtve unutarnjih političkih prilika u Hrvatskoj", jer se pripremaju izbori u toj zemlji i da je za sve bolje da se dođe do rješenja, da ne dolazi do daljeg kompliciranja ove situacije.