Regija
1

Dačić: Čime je Bog zaslužio da Ga ovakvi predstavljaju na Zemlji

Klix.ba
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Premijer Srbije Ivica Dačić je izjave pojedinih predstavnika SPC na protestu za Kosovo koji su organizovali Srbi sa sjevera Kosova ocijenio kao neuobičajen i neprimjeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke.

"Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da Ga ovakvi predstavljaju na Zemlji", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u posjeti SAD, u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Dačić je poručio da niko ne osporava Srpskoj pravoslavnoj crkvi da iznosi svoje mišljenje o potezima vlasti, ali da nije legitimno da crkva upućuje otvorene prijetnje državnim organima, objavio je Blic.

"Niko ne osporava pravo SPC i bilo kome drugom da ističe svoje stavove, ali niko nema pravo da bilo kome prijeti i da se ponaša kao u vrijeme inkvizicije", kazao je premijer.

Dačić je naveo i da je zgrožen retorikom koja se pojavila.

"To nije Srbija 21. vijeka. Želimo da Srbija ide naprijed, branimo srpski narod gdje god on živi. Ovakve poruke su samo vraćanje nazad", ocijenio je Dačić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom molebana za Kosovo, na početku današnjeg skupa u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki grijeh, voljni i nevoljni, i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cijele Srbije i roda srpskog".

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao je, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji vjeruju u garancije NATO-a". "(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ogradio se u ime Crkve i svoje lično ime od svih izjava i činjenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na današnjem protestu na beogradskom Trgu Republike.

"Mitropolit Amfilohije me pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je patrijarh Tanjugu.

Patrijarh Irinej je rekao da ga je i vladika Atanasije, preko jednog od službenika Patrijaršije, pitao da li može da bude sa tim narodom na protestu.

"Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u gradu Beogradu", rekao je patrijarh srpski.