Pukla tikva
28

Da li je Otvoreni Balkan pred propašću? Rama kaže da je završio svoju misiju, Vučić zbunjen

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Albanski premijer Edi Rama rekao je da je inicijativa Otvoreni Balkan ispunila svoju misiju i da je vrijeme da se svi okrenu putu prema Evropskoj uniji, odnosno Berlinskom procesu koji bi "odškrinuo" vrata punopravnog članstva u EU.

Inicijativa Otvoreni Balkan razvijena je iz projekta "Mini Šengena" i predstavlja prvenstveno ekonomsku saradnju zemalja Zapadnog Balkana i njoj su se priključile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo zvanično ne učestvuju. Pokrenuli su je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. premijer Albanije Edi Rama i bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev 2019. godine.

Političari iz država koje nisu odlučile biti dio Otvorenog Balkana, uključujući i one iz BiH, isticali su niz zabrinutosti koje se prvenstveno odnose na poziciju Srbije u regionu te političkim i ekonomskim namjerama te države.

Domaća i strana pamet

Rama se oglasio prije nekoliko dana i saopćio za mnoge iznenađujuću informaciju.

"Otvoreni Balkan je bila inicijativa rođena iz potrebe da se pogura Berlinski proces i da je ispunila misiju za koju je rođena. Sada moramo strmoglavo uroniti u Berlinski proces jer imamo ovu jedinstvenu priliku", kazao je Rama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo brzo je reagovao na Raminu izjavu.

"Ne vjerujem da je Rama ovo rekao. Nadam se da ću ga uskoro vidjeti. Otvoreni Balkan je autonomna i autonomna ideja ljudi sa Balkana", kazao je Vučić i dodao da će svaku regionalnu inicijativu uvijek smatrati superiornom u odnosu na one iz "inostranstva".

Na vijest je reagirao i makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani koji je rekao da je ona povezana s aktualnom geopolitičkom situacijom.

"Mislim da je reakcija premijera Albanije rezultat nedavnih događaja, odvođenja policajaca", kazao je Osmani.

Vrijeme je za Berlin

Rama je sredinom juna upozorio na zahlađenje odnosa sa Srbijom ako trojica policajaca koje je Srbija uhapsila, navodno s teritorija Kosova, ne budu puštena.

"Što duže ova trojica budu zadržana u Srbiji, čak i ako su prešli granicu, nisu počinili nikakvo krivično djelo, manje će biti moguće da se naši bilateralni odnosi ne povuku mnogo koraka unatrag! Ovo će biti sedmica povratka leda između nas ako ne budu pušteni", rekao je tada Rama.

Rama je najavio rekao da će Albanija biti domaćin Berlinskog summita u oktobru 2023. jer se zemlja "priprema za veliki korak naprijed". Tirana je postala prva zemlja izvan EU koja je ugostila summit Zapadnog Balkana u decembru 2022. godine.

Jasno je kako Vučić dobija bitke na evropskoj pa i svjetskoj sceni, Kosovo je na udaru američkih i EU sankcija, no čini se da će izgubiti podršku svog najvećeg regionalnog saveznika. Postoji mogućnost da je Rama dobio mig iz EU, odnosno da je Berlinski proces jedina inicijativa regionalne saradnje koja je u skladu s pravnim tekovinama EU.