Održan sastanak
11

Crnogorski premijer poručio: Nije evropski zatvarati tržište i blokirati resurse

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Crnogorski premijer Duško Marković poručio je na sastanku sa liderima Zapadnog Balkana da je pandemija koronavirusa prilika da se pokaže zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima, te da zatvaranje tržišta i blokiranje resursa nisu u skladu sa evropskim ponašanjem.

On je u razgovoru sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima zemalja zapadnog Balkana, rekao da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.

"Na nama liderima regiona je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, odlučila da stavi luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i da drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje", rekao je Marković na sastanku koji je organizovan putem video-konferencije.

Navodeći da potpuno razumije potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, on je rekao da vjeruje da zatvaranje tržišta i ekonomija i blokiranje resursa i avansno plaćene robe nisu izraz solidarnosti, niti evropskih vrijednosti.

"U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada", istakao je Marković.

On je, govoreći o procesu evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, naveo da je zadovoljan time što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao država predsjedavajuća Uniji, uvrstila u svoje prioritete.

"Drago nam je što proces dobija snažnu političku i stratešku dimenziju, što će doprinijeti kvalitetnijoj i dinamičnijoj integraciji. U susret predstojećem Evropskom savjetu, želio bih da istaknem naše očekivanje da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svjetlo za pregovore", rekao je Marković.

On je naglasio da je napredak BiH ka EU takođe suštinski značajan za dugoročnu stabilnost regiona.

"Na nama u regionu je da nastavimo reforme i da se ponašamo na evropski način u rješavanju svih pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i saradnje", rekao je Marković.

On je informisao sagovornike o inicijativi Saveza za Evropu, navodeći da se društveni dijalog zasniva na principima transparentnosti i inkluzivnosti.

"Uvjeren sam da će poruke koje danas pošaljemo biti još jedan doprinos naglašavanju strateške važnosti regiona u evropskom projektu, kako u pogledu platforme Konferencije o budućnosti EU, tako i u susret Samitu EU - zapadni Balkan", zaključio je Marković.