Regija
0

Crna Gora u nedjelju bira predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Crnoj Gori se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, prvi od proglašenja neovisnosti, i četvorica kandidata nadmeću se za glasove 500.000 birača.

Kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), sadašnji predsjednik Filip Vujanović, favorit je nedjeljnih izbora. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi on mogao dobiti 48 do 54 posto glasova i pobijediti već u prvom krugu. Njegov visoki rejting kod birača tumači se činjenicom da je za njegova predsjedničkog mandata Crna Gora postala samostalna država i da su učinjeni prvi koraci ka euroatlantskim integracijama, potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

"Spreman sam i dalje raditi na razvoju građanske države, na promicanju prava manjina i vrijednosti integracijskih procesa, posebice uključivanja u EU", rekao je Đukanović u sučeljavanju predsjedničkih kandidata u četvrtak navečer u programu crnogorske televizije, prije početka predizborne šutnje od petka u ponoć.

Njegov glavni protukandidat je predsjednik najjače oporbene stranke Pokreta za promjene- Nebojša Medojević, jedan od najpopularnijih mlađih političara. Medojević je inženjer elektrotehnike, konzultant za privatizaciju mnogih tvrtki u Crnoj Gori i Srbiji a svoj predizborni program gradio je na kritici vlasti.

"Građani Crne Gore imaju, poslije 20 godina vlasti koja ih je ponizila, opljačkala i obespravila, povijesnu priliku glasovati za novu politiku. Siguran sam da ću 6. travnja proglasiti pobjedu crnogorske demokratske oporbe", rekao je Medojević u tv-sučeljavanju.

Medojević kritizira vlast zbog loše provedene privatizacije kojom je omogućeno "bogaćenje državnih dužnosnika, stvaranje kartela i obitelji koje upravljaju Crnom Gorom".

Na problem korupcije i kriminala u Crnoj Gori upozorila je i EU, i na tome su u predizbornoj kampanji inzistirali i ostali predsjednički kandidati, kandidat Srpske liste Andrija Mandić i Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

U predizbornim programima kandidata najviše se razlikuje onaj Andrije Mandića koji igra na "srpsku kartu" i na glasove Srba u Crnoj Gori te obećava i ponovno ujedinjenje Srbije i Crne Gore. On je također jedini protiv ulaska u NATO i podsjeća na žrtve NATO-ve intervencije 1999. godine.

Kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić obećavao je u kampanji uspostavu države socijalne pravde ali je imao puno problema u nastojanju da svoju "prosrpsku" stranku, suradnicu Miloševićeva režima preobrati u građansku.

U slučaju da Vujanović ne pobijedi u prvom krugu, za dva tjedna, u drugom krugu će mu protukandidat najvjerojatnije biti Nebojša Medojević. U tom slučaju ishod izbora bio bi neizvjesniji jer analitičari predviđaju da će Medojević dobiti glasove cjelokupne oporbe.

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori pratit će preko 800 međunarodnih i domaćih promatrača.