Neredi u Beogradu
0

Boris Tadić najoštrije je osudio rušilačko nasilje i vandalizam

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio rušilačko nasilje i vandalizam na ulicama Beograda, kao i napad na pripadnike policije tokom održavanja "Parade ponosa" i najavio da će izgrednici i organizatori nasilja biti uhapšeni i privedeni pravdi.

"Pravo na slobodno izražavanje je zagarantovano Ustavom", rekao je Tadić i upozorio da napad na pripadnike policije predstavlja napad na državu Srbiju.

Srpska napredna stranka (SNS) osudila je danas nasilje na beogradskim ulicima i optužila vlast da nije u stanju da obezbijedi sigurnost za sve građane. 

"Moraju se pronaći krivci za izvršenje teških krivičnih dela u Beogradu, ali odgovornost za događaje u glavnom gradu snosi i vlast koja više od godinu dana zabranjuje kritičko i drugačije mišljenje u svojim medijima", navodi se u saopštenju SNS-a. 

Gradski odbor Nove Srbije (NS) optužio je danas vlasti da su "isprovocirale nemire u Beogradu", jer su pod pritiskom Evropske unije (EU) odobrile održavanje gej parade, uprkos procijeni da je riječ o skupu visokog bezbjednosnog rizika. Vlasti će današnje događaje iskoristiti kao uvod i alibi za obračun sa neistomišljenicima, prije svega sa nacionalnim strankama i organizacijama, stav je NS.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) očekuje da će svi izgrednici, koji su učestvovali u današnjem "divljanju" u Beogradu biti izvedeni pred lice pravde zajedno sa svojim "političkim inspiratorima, mentorima, nalogodavcima i finansijerima".

Ujedinjeni regioni Srbije najoštrije su danas osudili demoliranje Beograda, koje su počinili protivnici "Parade ponosa" i zatražili adekvatne kazne za izgrednike.
Predsjednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić apelovao je na sve sugrađane da svojim ponašanjem doprinesu smirivanju napetosti, a posebno na roditelje da utiču na svoju djecu i pozovu ih da se vrate kućama, prekinu sa uništavanjem javne imovine i sukobljavanja sa organima reda.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je napad huligana na zgradu Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, prilikom kojeg je povrijeđen jedan policajac i pričinjena materijalna šteta.