Ruski ambasador
380

Bocan-Harčenko: Rusija će uvijek podržati Republiku Srpsku u vraćanju ovlaštenja

D. Be.
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će Rusija uvijek podržati sve korake koje preduzme Republika Srpska kako bi zaštitila i vratila ovlaštenja koja su propisana i odobrena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Bocan-Harčenko, koji je i nekadašnji ruski ambasador u BiH, rekao je da u BiH postoji Dejtonski sporazum koji predviđa visoka, neotuđiva ovlaštenja za entitete.

On je naglasio da će u akcijama očuvanja RS-a i njenih ovlaštenja Rusija uvijek podržati predstavnike srpskog entiteta, članove Predsjedništva BiH iz RS-a, kao i direktne veze između Republike Srpske i Srbije, saradnju koju imaju Banja Luka i Beograd.

"Takav rad, takvu saradnju mi samo podržavamo i to je poznato. Uvijek smo spremni da pomognemo, između ostalog i ekonomski", rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Naglasimo i podsjetimo da je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine tačnije 10. decembra.

Tada su entitetske vlasti otvorile put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

No, sud je ukinuo zaključke u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) i njegovi partneri su rekli da odluka Ustavnog suda BiH za njih ne znači ništa te da će nastaviti po djelovati po svom.