Regija
22

Biden u Beogradu: Liderstvo Srbije je izuzetno važno za regiju

FENA
Joe Biden i Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Joe Biden i Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joseph Biden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za cijelu regiju.

Biden je u zajedničkom obraćanju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjena i mirna regija Zapadnog Balkana izuzetno bitna za cijelu Evropu, navodi Tanjug.

"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski, za cijelu reigju i liderstvo Srbije iznimno je važno za ovaj dio Evrope", poručio je Biden i dodao da poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobjednikom na mnogim poljima. I predsjednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima s Hrvatskom", rekao je Biden, obraćajući se Vučiću.

"Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regiji, mislim na posjet Srebrenici i potpisivanje deklaracije s Hrvatskom, za što treba puno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsjednik SAD.

On je istaknuo da Srbija mora biti dio demokratske Evrope.

Neki momenti naše zajedničke historije bili su iznimno bolni, rekao je Biden i dodao da je sretan što je u odnosima Srbije i SAD-a otvoreno novo poglavlje.

"Izražavam sućut svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji", rekao je američki potpredsjednik.

Biden je dodao da je u Srbiju posljednji put došao 2009. godine, samo nekoliko mjeseci od kako je Obama postao predsjednik, čemu su, kako je istaknuo, Obama i on željeli ukazati na značaj regije.

Američki potpredsjednik ispričao je kako se u Splitu susreo s Titom 70-ih godina prošlog stoljeća.

"To je bio moj prvi posjet regiji. Nakon toga sam bio puno puta i vjerujem da ovo danas, ove godine, ovaj period prava mogućnost za Srbiju. Ja sam iz prve ruke svjedok velikog napretka Srbije u kratkom periodu", rekao je Biden, dodavši kako je njegova zemlja posvećena podršci narodu Srbije i njezinom daljnjem napretku.

"To ne činimo zato što smo plemeniti, već zato što je u interesu SAD da Srbija napreduje", naglasio je Biden.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u svom je obraćanju poručio je kako očekuje značajnu podršku SAD-a u očuvanju mira i stabilnosti u regiji, bez čega, kako je rekao, nema ekonomskog napretka i boljeg života za građane.

"Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo ušli kaos i moramo posvetiti više energije očuvanju mira i stabilizaciji i zahvaljujem Bidenu na podršci", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, siguran je da SAD žele miran i stabilan Zapadni Balkan, a da će Srbija učiniti sve što može da tome doprinese.

Vučić je rekao da je upravo o regionalnoj stabilnosti najviše govorio s američkim potpredsjednikom.Zahvalio je SAD-u i na podršci evropskom putu Srbije i naglasio da će se Srbija truditi ispuniti svoje obveze.

Vučić je rekao da je s Bidenom razgovarao o tri važne teme - bilateralnim odnosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i europskom putu Srbije.

Dodao je da je razgovarao o odnosima između Srba i Albanaca te informirao Bidena da će Srbija za mjesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i albanske predstavnike i biznismene s Kosova jer Srbija želi na biznis forumima i poslovnim sastancima razvijati zemlju i osigurati veći rast gospodarstva, čuvajući državne i nacionalne interese.

"Govorili smo, želeći da ostavimo prošlost iza sebe i da gledamo u budućnost, o svemu što se događalo u prošlosti u proteklih 30 godina i mnogi su i u tim odnosima Srba i Albanaca činili, rekao bih, brojne greške i za nas kao narod, i Vladu Srbije i za mene osobno, nikad nije predstavljalo problem preuzeti tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnjaci", rekao je Vučić.

Naveo je kako vjeruje da će to isto uraditi i drugi, jer je stradalo mnogo Srba i Albanaca te da se to u budućnosti neće ponoviti. Srbijanski premijer rekao je da su bilateralni odnosi SAD-a i Srbije na uzlaznoj putanji, da ima sve više investitora iz te zemlje u Srbiji, iako se o tome ne govori dovoljno.

Dodao je kako vjeruje u unaprjeđenje pravnog poretka kako bi Srbija mogla privući još više investitora.

"Vjerujem da ćemo Srbiju urediti u skladu s pravima demokratskog društva i da će pravni sistem funkcionirati efikasno, da američki investitori budu sigurni u svoje investicije", rekao je Vučić.

Srbija je, istaknuo je, na hrabar način počela rješavati ekonomske probleme te je kroz mjere fiskalne konsolidacije uspjela osigurati suficit u proračun i rast veći od 2,6 posto, iako je bilo predviđen rast od 1,2 posto.

"Očekujemo da u budućnosti osiguramo bolji život za građane, a to je od ključnog značaja za regionalnu stabilnost", poručio je Vučić.