Vlasnik "Lagera"
4

Bh. preduzetnik negira nezakonitosti projekta čiji je investitor: Hrvatske šume su me reketirale

N. V.
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine Milenko Bašić je drugoosumnjičeni u aferi Vjetroelektrana u kojoj je zbog primanja mita i trgovine uticajem uhapšena sada već bivša državna sekretarka Hrvatske Josipa Rimac.

U okviru Bašićeve firme Lager iz Posušja posluje i kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u sporni vjetropark Krš-Padene. Ova kompanija je uložila u vjetroelektranu 1,8 milijardi kuna, HBOR joj je odobrio kredit u iznosu od 590 miliona kuna.

On je za Večernji list govorio o nedavnim dešavanjima i hapšenjima, projektu vjetroelektrana, svojoj firmi i uspjehu, odnosu sa Josipom Rimac i reketarenju koje je trpio od Hrvatskih šuma.

Bašić je obzirom na to da se trenutno nalazi u BiH nedostupan hrvatskim istražiteljima, ali su ga službenici USKOK-a uspjeli kontaktirati.

"Obavijestili su me da imaju nalog za pretragu prostorija u kojima boravim u Zagrebu. To sam odmah i bez problema prihvatio jer nijedan postupak od početka projekta gradnje vjetroelektrane nije bio nezakonit", rekao je on.

Njemu, kako kaže, nije jasno kako se to pogodovalo projektu izgradnje vjetroelektrane i išlo njima na ruku obzirom na to da je projekat od 2003. godine čekao da ga neko preuzme i pokrene.

"Kroz svoj dugogodišnji rad, uspješno poslovanje, ali i odricanje stekao sam određenu imovinu koju sam u dobroj vjeri i namjeri uložio u projekt vjetroparka. Moja osobna ulaganja, naravno, nisu dovoljna za realizaciju ovako velikog projekta, stoga je bila nužna i podrška banaka koje su kreditirale moje tvrtke, ali i banaka koje su se uključile u projektno financiranje vjetroelektrane", pojasnio je Bašić.

Bašić je naglasio da za vjetroelektranu nijedna dozvola nije dobijena mimo zakona i da se nada da će tokom istrage na vidjelo izaći opstrukcije i ucjene koje su postojale. A ucjene se odnose na Krunoslava Jakupčića, direktora Hrvatskih šuma kojeg je hrvatska policija takođe uhapsila prilikom pretresa.

"Da, bilo je pritisaka na nas da platimo nešto dva puta. Tako su nas natjerali da im izgradimo ceste, predamo ih bez nadoknade i godišnje plaćamo oko milijun kuna Hrvatskim šumama. Kasnije nas je g. Jakupčić tražio i vršio pritisak da na te iste ceste još platimo i služnost na 30 godina ili nam neće dati suglasnost za uporabnu dozvolu", ispričao je bh. preduzetnik Milenko Bašić.

On je rekao da je njegova firma i cijeli projekat "opljačkan" jer nisu pristali platiti reket u iznosu od 1,5 miliona kuna Hrvatskim šumama, da Josipi Rimac nije davao mito kako bi njegova firma dobila taj posao objašnjavajući da se ovakav projekat može realizovat samo uz poticaje, a da je njegova cijena zapravo bila najniža u historiji Hrvatske.

"Siguran sam da će se iz snimljenih materijala jasno vidjeti što smo sve prolazili s birokracijom koja nas je ucjenjivala. Tada će biti jasno da smo mi tu oštećena strana jer nismo plaćali reket koji je od nas tražen", zaključio je Bašić.